Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. Ce sărbătoare mare este celebrată. Cui trebuie să urezi la mulți ani

de: Ionuț Vieru
25 11. 2022

Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. Această dată este una importantă pentru creștini și Biserica Ortodoxă, deoarece atunci este prăznuită Sfânta Ecaterina. Cine a fost aceasta și ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfânta Ecaterina, aflați în rândurile următoare.

Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. Cine a fost Sfânta Ecaterina

Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria, Egipt, între secolele al III-lea și al IV-lea, în timpul împăratului Maxențiu. Aceasta a devenit martiră după ce l-a respins pe împărat și a decis să-și urmeze propria credință creștină.

Mucenița Ecaterina a fost fiica guvernatorului Alexandriei egiptene și a primit o educație aleasă, studiind adesea lucrările celor mai mari filozofi și dascăli ai antichității. În calendarul creștin-ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce neagră.

Fiind fata unei familii bogate, Ecaterina era curtată de tinerii celorlalte familii bogate le imperiului, însă nici unul nu a fost ales de către aceasta. Mucenița le-a spus părinților că se va căsători doar dacă bărbatul pe care îl întâlnește o va depăși în bogăție, celebritate, înțelepciune și frumusețe.

Auzind acest lucru, mama Ecaterinei a trimis-o la propriul ei duhovnic, un părinte care se ruga mereu într-o peșteră. Părintele i-a spus Muceniței ca va cunoaște un bărbat care o va depăși în toate.

Cum a fost torturată Sfânta Muceniță Ecaterina

Sfânta Ecaterina a protestat împotriva persecuției creștinilor în timpul împăratului roman Maxentius. Pe mulți dintre aceștia îi întărește cu semnul crucii, iar soldații acceptă cu curaj moartea în numele Domnului, fiind arși la porunca împăratului.

Văzând acest lucru împăratul ordonă ca Sfânta Muceniță Ecaterina să fie supusă la torturi inimaginabile, iar apoi să fie aruncată în închisoare. Adusă în fața curții de judecată, Ecaterina a fost amenințată că va fi trasă pe roată.

Sfânta continuă să îl mărturisească pe Hristos în timp ce se apropia de roata de tortură. În acel moment, un înger a apărut și a lovit roata de tortură care a fost distrusă în totalitate.

Sfânta a fost biciuită și închisă, iar în tot acest timp, mai mulți soldați au venit la ea pentru a se converti la creștinism. Nu doar soldații au venit la ea, ci chiar și soția lui Maxentius.

Împăratul a încercat să o câștige propunându-i căsătoria, însă aceasta a refuzat, spunând că mirele ei este doar Iisus Hristos. Supărat de refuz, împăratul Maxentius a condamnat-o pe Sfântă la moarte prin tragere pe o roată cu țepi.

Însă, atunci când Sfânta Muceniță Ecaterina a atins roata, aceasta s-a spulberat. În cele din urmă, împăratul a decis să o ucidă prin decapitare.

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina

O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.

Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc’, ,,veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie’ pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie