Calendar ortodox 2020. Sfântul care se sărbătorește azi: trebuie să faci asta

de: Stan Nicu
18 12. 2020

Calendar ortodox 2020. Pe data de 18 decembrie 2020 este dublă sărbătoare. Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul și pe Sfântul Sebastian și soția lui, Zoe. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare, citește în articolul de mai jos.

Calendar ortodox 2020. Ce Sfinți sărbătorim astăzi, 18 decembrie. Cui spunem La mulți ani!

Calendarul ortodox 2020 ne arată că astăzi, 18 decembrie, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul și Sfântul Sebastian și soția lui, Zoe. În plus, tot în această zi sunt amintiți și Cuviosul Flor, Sfânta Sofia și Cuviosul Mihail Sincelul. Cei mai populari sfinți moldoveni din toate timpurile este Daniil Sihastrul, recunoscut și sub numele de ”Sfântul Daniil schimonahul” sau ”Sfântul Daniil cel Nou”.

De asemenea, Sfântul Sebastian (n. Milano – d. 20 ianuarie 287 d. Cr., Roma) este un sfânt creștin pomenit de Biserica Ortodoxă și de cea Greco-Catolică pe data de 18 decembrie, iar de Biserica Romano-Catolică și de Bisericile Evanghelice-Lutherane pe 20 ianuarie.

Sfântul Daniil i-a indicat lui Ștefan cel Mare unde să construiască mănăstirea de la Putna

Sfantul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al 15-lea, într-un sat din apropierea orașului Radăuți.  Locul intrării sale în monahism este Schitul Sfântul Lavrentie, situat la 6 km de mănăstirea Putna. La botez Sfântul a primit numele Dumitru, iar prin calugărie s-a numit David. După ce a primit Marea Schismă a primit numele Daniil.

Astfel, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este trecut în Calendarul ortodox cu cruce albastră, ceea ce simbolizează sărbătorile sfinților români ce au moaștele în țara noastră. Astfel, tradiția spune că la înmormântarea Sfântului Daniil ar fi luat parte și domnitorul Ștefan cel Mare. De asemenea, mănăstirea Putna adăpstește un deget arătător, îmbrăcat în ferecătură de argint și împodobit cu mărgăritare, care ar fi al Sfântului Daniil. Se crede că degetul este cel care i-ar fi arătat lui Ștefan cel Mare locul potrivit pentru zidirea mănăstirii Putna.

Sfântul Sebastian a avut o moarte cruntă

Pe de altă parte, Sfântul Sebastian s-a înrolat în armata Imperiului Roman în anul 283 pentru a-și ajuta semenii creștini și a ajuns căpitanul gărzii pretoriene. În timpul domniei lui Dioclețian a devenit senator. După asta, Sfântul Sebastian continuă să-i ajute pe creștinii întemnițați, chiar cu riscul vieții sale. Pentru că și-a mărturisit credința în Iisus, Sfântul Sebastian a fost condamnat la moarte prin săgetare. A supraviețuit săgeților, motiv pentru care trupul i-a fost bătut cu ciomege și tăiat în bucăți.

De asemenea, în această zi, credincioșii se roagă pentru ei și pentru familia lor, dar și pentru cei care sunt în nevoie. Este postul Crăciunului, iar, pe 18 decembrie, credincioșii trebuie să își dedice ziua pentru post și rugăciune.

Ce nu avem voie să facem în această zi de mare Sărbătoare

În plus, în această zi mare, gospodinelor le este interzis să calce, să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau să se ocupe de alte treburi în gospodărie. Cei ce vor face asta vor comite un păcat. Nici bărbații nu au voie să muncească.

Nu în ultimul rând, pe 18 decembrie avem și pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Flor, episcopul Aminsului, pomenirea Sfinţilor Mucenici Foca şi Ermil, care de sabie au murit, pomenirea Sfinţilor Mucenici Zaheu diaconul şi Alfie citeţul, care au pătimit în Cezareea, pomenirea Sfintei şi făcătoarei de minuni Sofia. De asemenea, pomenirea sfinţirii cinstitei biserici a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din Halcopratia, pomenirea Cuviosului părintelui nostru Mihail Sincelul, mărturisitorul, precum și pomenirea celui între sfinţi Părintelui nostru Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.