Calendar ortodox 20 noiembrie. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioși. Creștini îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cine a fost martirul. Tradiții și obiceiuri din această zi importantă. Cine a fost Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul și cum a murit.
În data de 20 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, sărbătoare trecută ca având cruce neagră în calendarul ortodox creștin.
Cine a fost Sfântul Grigorie Decapolitul? Acesta s-a născut în jurul anilor 780-790 în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici.
A fost trimis la o mânăstire din Decapole, la egumenul Simeon, unchiul său și unul dintre frații mamei sale, unde a stat aproximativ 14 ani.
Grigorie Decapolitul s-a retras într-o peșteră, unde ar fi auzit chemare de la Dumnezeu, care l-a îndemnat să părăsească peștera, pentru a-i putea ajuta și pe ceilalți. Ajunge să petreacă iarnă într-o mănăstire din Efes, merge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Grigorie Decapolitul ajunge în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. De aici, pleacă la Roma împreună cu un călugăr.
Urmează o călătorie lungă și anevoioasă, iar cei doi merg pe jos până în localitatea Corint, situată în sudul Greciei. Acolo, Sfântul Grigorie Decapolitul și călugărul se îmbarcă pe o corabie care-i duce în capitala Italiei.
Tradiția spune că Sfântul Grigore Decapolitul ar fi stăpânit o putere deosebită asupra demonilor. În consecință, acesta ar fi vindecat foarte multe persoane stăpânite de duhuri necurate, prin rugăciunile rostite de el.
Citește și Ce să nu faci în Postul Crăciunului 2022 sub nicio formă. Tradiții și obiceiuri
Calendar ortodox 20 noiembrie. După ceva timp, Grigorie păresește Tesalonic și merge la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniță. Bărbatul fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor.
Sfântul Grigore Decapolitul a murit pe 20 noiembrie 842, iar moaștele sale au ajuns în România datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a dus în Mănăstirea Bistrița, din Vâlcea.
În data de 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește și pe următorii:
Citește și Moș Nicolae 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători