10 feb. 2023 | 22:24

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti de Sfânta Teodora, îţi va aduce liniştea sufletească

Social
Calendar ortodox 11 februarie 2023. Rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti de Sfânta Teodora, îţi va aduce liniştea sufletească
Calendar ortodox 11 februarie 2023. Rugăciunea pe care să o rostești de Sfânta Teodora pentru a avea liniște.

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Credincioșii o prăznuiesc în această zi, printre alți sfinți, pe împărăteasa Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei. Este considerată ocrotitoarea oamenilor răniți sufletește. Iată ce rugăciune trebuie să rostești pentru a avea parte de liniște sufletească!

Calendar ortodox 11 februarie 2023

În fiecare an, pe data de 11 februarie, credincioșii fac pomenirea mai multor sfinți. Printre aceștia, se numără: Sfântul Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei, sfinții doi prunci care au pătimit împreună cu Sfântul Vlasie și alte șapte femei, Sfântul Mucenic Gheorghe robul. Tot în această zi are loc și aflarea moaştelor Sfântului Zaharia, tatăl sfântului Ioan Botezătorul.

Sâmbătă, are loc pomenirea Sfintei Teodora, potrivit Calendarului Ortodox. S-a născut în jurul anilor 810-815 în Elissa, Paflagonia, nordul Asiei Mici. A devenit împărătească când împăratul Teofil a ales-o de nevastă, în urma unui test cu mere. Teofil i-a dat acesteia și altor șase fete câte un măr, după care le-a chemat la palat pentru a le întreba ce au făcut cu ele.

„Mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui”, i-a răspuns Teodora împăratului, care a ales-o de soție.

Sfânta Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei

Împăratul Teofil și împărăteasa Teodora au avut șapte copii. La un moment dat, din cauza viziunii diferite asupra sfintelor icoane, între cei doi au apărut divergențe. Împăratul Teofil era împotriva cinstirii icoanelor, în timp ce împărăteasa Teodora le aducea cinstire.

Împăratul Teofil a emis două edicte prin care stabilea distrugerea sfintelor icoane și aplicarea unor pedepse dure în dreptul celor care le cinsteau. În 842, suveranul s-a stins din viață, iar odată cu moartea sa, prigoana împotriva iubitorilor de icoane a luat sfârșit. Conducerea tronului a fost preluată de împărăteasa Teodora, care a restabilit cultul sfintelor icoane.

Mai târziu, a ajuns la conducere Mihail, fiul împăratului Teofil și al împărătesei Teodora, care a fost învățat credința ortodoxă. Totuși, acesta și-a obligat mama să plece în exil. La fel a procedat și în cazul celor patru surori ale sale. Toate au fost exilate la Mănăstirea Gastrion din Constantinopol. Sfânta Teodora a murit aici, moaștele ei neputrezite fiind mutate după multe secole în Corfu.

Rugăciunea pe care să o rosteşti de Sfânta Teodora

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit.

Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”