Calendar ortodox 10 mai. Ce mare sfânt prăznuim azi. Ce a făcut Iisus pentru el e divin

de: Bișinicu Andreea
10 05. 2021

Ce sărbătoresc românii pe data de 10 mai și ce spune calendarul creștin ortodox. Ce mare sfânt prăznuim astăzi. Ce a făcut Mântuitorul Iisus Hristos pentru el e divin. Tradițiile străvechi spun că acesta a propovăduit Evanghelia alături de cei 12 Apostoli ai Domnului.

Calendar ortodox 10 mai

În ziua de 10 mai, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Simon Zilotul, mirele de la Cana Galileii. Conform tradițiilor străvechi, se spune că la nunta acestuia, Iisus a facut prima minune, atunci când a prefăcut apa în vin. A primit numele de „Canaanitul” și „Zilotul” spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon „fratele Domnului”, urmasul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.

Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și soția pentru a-l sluji pe Dumnezeu. Acesta era de neam din Cana Galileei, localitatea aflată în apropiere de Nazaret, și era cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos si Fecioarei Maria.

Se spune că, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana Galileii a inceput să propovăduiască Evanghelia în toată lumea, alături de cei 12 Apostoli. Sfântul Simon Zilotul a propovaduit in Mauritania, Africa si Britania. Aici, martirul și-a pierdut viața, a fost răstignit și înmormântat, scriu cei de la crestinortodox.ro

Rugăciunea care se spune de Sfântul Simon Zilotul

„Sfinte, slavite si întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născatoarea, și a fi însuți văzător al preaslăvitei minuni a Domnului!

Cu credință și cu dragoste ne rugăm ție: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzește-ne și ocrotește-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavolești și de căderile în păcat, și mijlocește ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locașuri ale Raiului, unde tu acum sălăsluiești și te veselești.

Asa, Apostole al Mantuitorului, nu ne rușina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător si acoperitor toată viața noastră, și ne ajută a săvârși viața această vremelnică întru buna credință și cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârșit creștinesc și pașnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoșata Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului și de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moștenim cereasca împărăție și să preaslăvim numele cel de mare cuviință al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.”