Luna octombrie a început cu o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Pe 1 octombrie, a fost Acoperământul Maicii Domnului, dar nu este singura sărbătoare importantă de luna aceasta. Iată ce zile mai sunt consemnate în calendar luna aceasta cu cruce roșie și cu cruce neagră!
În luna octombrie, sunt patru mari sărbători importante, marcate în calendar cu cruce roșie, pe lângă zilele de duminică. În afară de acestea, există și câteva sărbători cu cruce neagră, mai exact șase la număr. Cele mai importante sărbători din octombrie sunt: Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Parascheva, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie Basarabov.
Această sărbătoare este închinată Maicii Domnului, fiind o zi specială de rugăciune pentru ocrotirea și mijlocirea ei. Este un praznic important în calendarul ortodox, cu tradiții și obiceiuri specifice, legate de protecția familiei și a celor dragi. Ziua marchează momentul în care Fecioara Maria și-a întins vălul pentru a proteja credincioșii dintr-o biserică din Vlaherne.
Este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinismului ortodox din România, cunoscută și ca ocrotitoarea Moldovei. Mii de pelerini vin anual la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, aflate la Catedrala Mitropolitană. Procesiunea durează câteva zile, astfel încât toți pelerinii să aibă timp să treacă pe la racla Sfintei.
Sfântul Dimitrie este unul dintre cei mai mari sfinți mucenici ai Bisericii Ortodoxe și este cunoscut pentru minunile sale, în special izvorârea de mir din trupul său. Această sărbătoare este marcată de slujbe religioase speciale și are o importanță deosebită pentru toți creștinii ortodocși.
Este ocrotitorul Bucureștiului, iar în această zi are loc un pelerinaj important la Catedrala Patriarhală, unde se află moaștele Sfântului. Este o sărbătoare foarte importantă pentru locuitorii Capitalei și nu numai.
Credincioșii se mai pot bucura și în luna octombrie de mâncarea de dulce, cu excepția zilelor de miercuri și vineri. Pe 15 noiembrie urmează să înceapă postul Crăciunului, care durează 40 de zile, încheindu-se pe 25 decembrie. În această perioadă, credincioșii practicanți renunță la alimentele de origine animală și își îndreaptă atenția mai mult către rugăciune și fapte de milostenie.
Pe 14 noiembrie este Lăsatul Secului, adică ultima zi în care se mai pot mânca alimente de dulce. În multe zone ale țării se obișnuiește să se facă o masă mare, pentru ca oamenii să se bucure de alimentele de dulce pentru ultima oară înainte de începerea postului, astfel încât să nu poftească la ele în următoarele 40 de zile.
Sărbătorile importante care au mai rămas până la finalul anului 2024, în afară de cele menționate mai sus, sunt: