Cafeaua din comerț care te îmbolnăvește cu bacterii și mucegaiuri. Toți românii o consumă zilnic

de: Ioana Bucur
21 09. 2020

Ieftină, ușor de găsit, la orice colț de stradă, stație de metrou sau clădire de birouri, cafeaua de la aparatele automate poate fi mai periculoasă pentru sănătatea consumatorului decât ne-am imagina. Din nefericire, specialiștii trag un semnal de alarmă îngrijorător: acest tip de cafea ne poate îmbolnăvi! Toți românii o consumă zilnic, chiar și acasă!

Cafeaua consumată zilnic de români, plină de bacterii și mucegaiuri

Cafeaua în pahar de carton, plăcerea nevinovată a românilor în fiecare dimineață, poate fi periculoasă pentru sănătate. Din păcate, prea puțini dintre cei care se ocupă de întreținerea și funcționarea dozatoarelor de cafea sunt cu adevărat preocupați de respectarea normelor de igienă. Mai grav este că ne putem îmbolnăvi și singuri, dacă nu avem grijă să curățăm cum trebuie aparatul de cafea pe care îl avem acasă.

Potrivit unui studiu publicat în urmă cu câțiva ani, mai mult de jumătate din rezervoarele aparatelor de cafea analizate prezentau bacterii și mucegaiuri. Specialiștii americani de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au explicat că mucegaiul format pe alimente poate crește sensibilitatea persoanelor cu alergii sau, mai rău, poate determina apariția infecțiilor.

Cafeaua din comerț care te îmbolnăvește cu bacterii și mucegaiuri. Toți românii o consumă zilnic

Boli și infecții cauzate de cafeaua pe care românii o consumă zilnic

Dacă nu avem grijă să îl curățăm corespunzător, după fiecare utilizare, rezervorul de apă al aparatului de cafea ar putea ajunge unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie.

„Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar infecționist, citat de Digi24.

Cum trebuie curățate aparatele de cafea

Verdictul experților în domeniu pare să fie unul singur: cea mai sigură metodă de a preparara cafeaua este la ibric. Cu toate astea, cafeaua la ibric necesită timp și atenție în timpul procesului de fierbere. Un lux pe care nu mulți îl au la începutul zilei. Așadar, iată cum putem preveni formarea bacteriilor și mucegaiurilor în aparatele de cafea.

Apa nefolosită trebuie îndepărtată după fiecare utilizare. Apoi capacul rezervorului trebuie scos, pentru a permite uscarea completă. Astfel, explică Lisa Yakas, de la National Sanitation Foundation din SUA, putem preveni apariția și dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului. Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, a dezvăluit că locurile amenajate special pentru ca angajații să își bea cafeaua, din cadrul multor companii, sunt mai „bogate” în bacterii decât toaletele.

Potrivit celor doi specialiști cea mai eficientă metodă de a curăța aparatele de cafea este folosirea unui dezinfectant creat special pentru ele. Dacă soluția nu este disponibilă, se poate apela cu încredere și la oțet, folosit, în general, pentru îndepărtarea tartrului.