Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!
Experții instalatori au spus care este butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani! Așadar, ce ai de făcut dacă vrei să faci economie la facturi, vezi în rândurile de mai jos.
Cum se setează centrala atunci când pleci de acasă. Așa vei avea facturi mai mici
Experții instalatori recomandă românilor care vor să facă economie la facturi să își monteze un termostat de ambient. Acesta ajută la reglarea temperaturii din casă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.
Mulți români opresc centrala atunci când pleacă de acasă în ideea de a face economie, însă nu este deloc indicat asta.
Ce setare să dai centralei când pleci de acasă
Centrala nu trebuie scoasă din priză, iar experții instalatori recomandă să fie apăsat butonul de siguranță anti-îngheț și anti-blocare.
În acest fel, centrala se va menține caldă, iar timpul de încălzire a locuinței va fi mai mic atunci când aceasta va fi pronită, netrebuindu-i un timp mare, ca în cazul în care ar fi deconectată de tot.
Centrala poate avea probleme cu presiunea
O altă problemă care poate apărea și poate afecta consumul unei centrale este presiunea. În cazul în care presiune centralei scade sub 0,5 bari, atunci este nevoie să aflați pe unde se pierde apa.
În cazul în care presiunea crește la 2,5 bari, atunci este nevoie ca instalația să fie golită până când se ajunge la presiunea ideală de 1,5 bari. Nu în ultimul caz, dacă presiune centralei variază, atunci aveți nevoie de un specialist.
Dacă locuința nu este izolată termic nu se prea poate face economie
Pe de altă parte, specialiștii spun că degeaba veți încerca să faceți economie dacă locuința nu este izolată termic. Doar atunci se poate face o economie de 30-40% la factură.
Când vine vorba de alegerea centralei, pe gaz sau electrică, specialiștii spun că sunt avantaje și dezavantaje pentru fiecare.
Centrală electrică & centrală pe gaz
La centrala de gaz trebuie să se monteze detector de gaze, în timp ce la cea electrică are nevoie de conectare specială la rețea.
Cele mai indicate centrale sunt cele mai moderne care au facilitatea de reglare și menținere a temperaturii. Acest tip de centrală este silențioasă și, în plus, este ușor de instalat și întreținut, mai spun expereții instalatori.
Centrala electrică consumă mult, dar centrala pe gaz trebuie întreținută în fiecare an
Principalul dezavantaj al unei centrale termice electrice este energia scumpă. Centralele pe gaz au avantajul că folosesc gazul mai ieftin, însă întreținerea se face o dată pe an și costă cam mult.
Românii privesc cu frică spre viitorul apropiat atunci când vor fi nevoiți să pornească centralele, fie ele pe curent, fie pe gaz, în timp ce autoritățile recomandă să setăm temperaturi cât mai mici în case, pentru a face față scumpirilor.