23 nov. 2020 | 13:35

Buruiana miraculoasă pe care românii refuză să o mănânce. Străinii fac și medicamente din ea

Sănătate
Buruiana miraculoasă pe care românii refuză să o mănânce. Străinii fac și medicamente din ea
Iarba grasă, buruiana miraculoasă pe care românii nu o mănâncă, dar din care străinii fac și medicament

Pentru cei mai mulți români, Portulaca oleracea sau iarba grasă este doar o buruiană. În schimb, pentru străini e ”aur”. Această plantă se cultivă în multe culturi și este folosită ca aliment, dar și ca medicament.

Iarba grasă, buruiană miraculoasă. Românii refuză să o mănânce, dar străinii fac și medicament din ea

Originară din Persia și India, iarba grasă sau iarba porcului crește acum în toate colțurile lumii. În unele regiuni, este folosită în mâncăruri sau în medicamente. Frunzele sale cărnoase și acrișoare se consumă sub formă de salată. Se mai folosește și sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv. În țara noastră, cei mai mulți o consideră doar o buruiană, însă pe vremea dacilor se afla pe lista plantelor medicinale.

Planta are o tulpină cărnoasă, târâtoare, de formă cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre bază. Florile sale sunt de culoare galben portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu multe semințe mici de culoare cenușiu. O sămânță își păstrează proprietățile germinative timp de 3-4 ani.

  • Această plantă se întâlnește atât în zonele calde de pe glob, cât și în cele reci. Crește ca plantă spontană sau cultivată în Europa, America și Asia.

Este una dintre puținele plante asupra căreia nu există suspiciuni că ar fi modificată genetic 

Conform healthyfoodhouse.com, iarba grasă este una dintre puținele plante asupra căreia nu planează suspiciuni că ar fi modificată genetic. Ea reărezintă o sursă bogată de fibre, vitamina A, C, B, acizi grași omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi și pigmenți betaalainici.

Beneficii 

Îmbunătățește circulația – conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator.

Sănătatea inimii – această plantă este bogată în potasiu și acizi grași omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași reglează nivelul colesterolului.

Oase puternice – Fierul, manganul, calciul și magneziul împiedică deteriorarea oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni osteoporoza.

Tratează boli gastro-intestinale – această iarbă este folosită de regulă în medicina tradițională chineză în tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Ea conține compuși organici, precum glucoza, acidul citric, acidul malic și alanină, care susțin funcțiile gastro-intestinale.

Bună la dietă – iarba grasă este bogată în fibre, dar are un nivel scăzut de calorii, așadar este perfectă dacă vrei să slăbești, mai ales că provoacă și un sentiment de sațietate.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Capital.ro
Blocurile de pe strada surpată din Slănic Prahova sunt evacuate chiar acum | Raed Arafat, decizie de ultimă oră
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau BANII de PENSII! Cea mai bună veste înainte de PAȘTE
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro