Buruiana miraculoasă pe care românii refuză să o mănânce. Străinii fac și medicamente din ea

Iarba grasă, buruiana miraculoasă pe care românii nu o mănâncă, dar din care străinii fac și medicament

Pentru cei mai mulți români, Portulaca oleracea sau iarba grasă este doar o buruiană. În schimb, pentru străini e ”aur”. Această plantă se cultivă în multe culturi și este folosită ca aliment, dar și ca medicament.

Iarba grasă, buruiană miraculoasă. Românii refuză să o mănânce, dar străinii fac și medicament din ea

Originară din Persia și India, iarba grasă sau iarba porcului crește acum în toate colțurile lumii. În unele regiuni, este folosită în mâncăruri sau în medicamente. Frunzele sale cărnoase și acrișoare se consumă sub formă de salată. Se mai folosește și sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv. În țara noastră, cei mai mulți o consideră doar o buruiană, însă pe vremea dacilor se afla pe lista plantelor medicinale.

Planta are o tulpină cărnoasă, târâtoare, de formă cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre bază. Florile sale sunt de culoare galben portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu multe semințe mici de culoare cenușiu. O sămânță își păstrează proprietățile germinative timp de 3-4 ani.

  • Această plantă se întâlnește atât în zonele calde de pe glob, cât și în cele reci. Crește ca plantă spontană sau cultivată în Europa, America și Asia.

Este una dintre puținele plante asupra căreia nu există suspiciuni că ar fi modificată genetic 

Conform healthyfoodhouse.com, iarba grasă este una dintre puținele plante asupra căreia nu planează suspiciuni că ar fi modificată genetic. Ea reărezintă o sursă bogată de fibre, vitamina A, C, B, acizi grași omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi și pigmenți betaalainici.

Beneficii 

Îmbunătățește circulația – conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator.

Sănătatea inimii – această plantă este bogată în potasiu și acizi grași omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași reglează nivelul colesterolului.

Oase puternice – Fierul, manganul, calciul și magneziul împiedică deteriorarea oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni osteoporoza.

Tratează boli gastro-intestinale – această iarbă este folosită de regulă în medicina tradițională chineză în tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Ea conține compuși organici, precum glucoza, acidul citric, acidul malic și alanină, care susțin funcțiile gastro-intestinale.

Bună la dietă – iarba grasă este bogată în fibre, dar are un nivel scăzut de calorii, așadar este perfectă dacă vrei să slăbești, mai ales că provoacă și un sentiment de sațietate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI