Buncărul ascuns din pădurea Hunedoarei. De aici erau dirijate rachetele în Războiul Rece VIDEO

de: Năstase Mirabela
05 01. 2022

O pădure de lângă Hunedoara încă mai păstrează ruinele uneia dintre cele mai spectaculoase construcții militare din țara noastră. Este vorba despre centrul de comandă al fostului Regiment de rachete al Hunedoarei, o mare construcție, aproape îngropată și ascunsă într-o pădure din apropiere de acest oraș, care încă amintește de epoca Războiului Rece.

Buncărul ascuns din pădurea Hunedoarei

În trecut, buncărul uriaș, construit pe mai multe niveluri, abia vizibil din satelit a funcționat ca punct de comandă al Regimentului 15 Rachete și artilerie antiaeriană. În prezent, construcția este distrusă în totalitate, iar locul este inaccesibil și dezolant.

Însă în perioada „Războiului Rece”, centrul de comandă al unității militare din Hunedoara era un loc secret. Civilii nu îndrăzneau să se apropie de el, iar de acolo se coordonau acțiunile celor patru divizioane de foc, dotate cu rachete.

Ele au fost înființate la sfârşitul anilor ´50 în împrejurimile Hunedoarei, ca să apere regiunea industrială de atacurile aeriene. Erau protejate oraşele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie, combinatele din Călan şi Hunedoara, termocentrala Mintia, uzinele din Orăştie, minele de fier din Ghelari şi Teliuc, nodul feroviar Simeria, precum şi uzina militară din Cugir.

Construcția uriașă nu a fost ocolită de distrugeri

Divizoanele de foc din apropiere de Hunedoara au fost dotate la început cu rachete Divina, înlocuite în anul 1985 de sistemul S-75M3 Volhov, amândouă având provenienţă sovietică. De asemenea, unitățile militare mai erau dotate cu baterii de artilerie antiaeriană, de calibru 57 mm, după care, din anii ´80, mitraliere antiaeriene MR-4, calibrul 14,5 mm având proveninență românească.

Singurele rachete activate de la unitățile din jurul Hunedoarei au fost în seara de 25 decembrie 1989, la Revoluție. Atunci, pe ecranele stațiilor de radiolocație au apărut zeci de ținte aeriene neidentificate. Din Divizioanele de la Sânpetru-Hațeg și Vadul Dobrii – Valea Ursului, s-au lansat patru rachete sol-aer care s-au autodistrus în aer, întrucât nu au întâlnit nicio „țintă” dintre cele văzute pe radar.

Regimentul de rachete din Hunedoara a funcționat vreme de 60 de ani, până la începutul anilor 2000. Vechile unități militare antiaeriene din județ au fost dezafectate din anul 2003, iar unele dintre construcții au rămas în conservare. Ele au fost preluate fie de administrațiile locale, fie au căpătat alte destinații, fie s-au ruinat. Pentru că fostul centru de comandă a rămas abandonat în pădure, puțini știu de el. În plus,  construcția uriașă, realizată pe două niveluri subterane de mai multe sute de metri pătrați, arată acum ca după un bombardament, scrie adevarul.ro.