Ministrul adjunct al sănătății de la Sofia, doctorul Dimităr Petrov, a anunțat că Bulgaria va intra în zona portocalie de răspândire a COVID-19, din cauza numărului de cazuri care este într-o continuă creștere.
Potrivit acestuia, măsurile urmează să fie înăsprite, însă acest lucru se va face mai degrabă pentru un control mai strict. Ministrul Sănătății de la Sofia a adoptat un plan care arată când se iau anumite măsuri. În momentul de față, Bulgaria se află în zona verde, însă în câteva zile, cel târziu luni, va fi în zona portocalie, a spus Dimităr Petrov.
Tot el a mai precizat că acest lucru va duce la o înăsprire a măsurilor, mai exact controlul va fi intensificat. Ministrul adjunct al sănătății a adăugat că va fi o înăsprire mai drastică în momentul în care Bulgaria va intra în zona roșie.
„În prezent, se iau măsuri pentru a consolida mai degrabă controlul antiepidemic în spaţii închise, unde sunt mulţi oameni. Acestea sunt în principal discotecile din staţiuni; există opinii cum că acolo nu sunt respectate deloc măsurile”, a spus Dimităr Petrov.
În ultimele 24 de ore, 462 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, conform Portalului Unic de Informații. S-au efectuat un număr de 16.656 de teste. Acest lucru înseamnă că probele pozitive reprezintă 2,77% din totalul testărilor. Cu o săptămână în urmă, numărul cazurilor era de 200.
Dimităr Petrov a adăugat că există un trafic extrem de mare în Bulgaria, în special de tranzit.
„În principal din partea bulgarilor care muncesc în străinătate şi acum se întorc şi se opresc de mai multe ori până ajung la graniţă. Există, de asemenea, o concentrare la graniţe, astfel încât a doua direcţie pentru verificări este pe aceste rute, zone de recreere, benzinării şi localuri de tip fast-food”, a menţionat ministrul adjunct.
În cazul în care Bulgaria intră în zona roșie, cel mai probabil, spune ministrul adjunct al sănătății, vor exista restricții severe în ceea ce privește localurile cu spații închise.
„Nu se poate ca într-un local cu 200 de locuri să avem 2.000 de persoane în interior. Localurile în aer liber în care există o supraaglomerare vor avea probabil anumite restricţii impuse. Acestea sunt principalele locuri de contaminare. Plajele nu reprezintă o astfel de problemă, sunt în aer liber, acolo e şi vânt. Lucrurile se întâmplă în contactele din afara plajelor”, a remarcat Dimităr Petrov.
Numărul total al vindecaților în Bulgaria se ridică la 398.669. În spitale sunt internați 914 persoane, iar 86 se află în momentul de față în secțiile de terapie intensivă. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în Burgas, Sofia și Plovdiv. În total, s-au administrat peste 2 milioane de doze de vaccinuri.