Bulgaria, decizie categorică în plin război. Ce se întâmplă cu gazele de la Gazprom

de: Cezar Andrei
20 03. 2022

Decizie categorică a Bulgariei în plin război. Autoritățile de la Sofia au anunțat că nu vor mai negocia reînnoirea contractului cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale și vor căuta alte surse de aprovizionare. Anunțul vine după ce, la începutul acestei săptămâni, preşedinţii României şi Bulgariei au discutat, la București, despre posibilele variante de import de energiei și rute de transport, în contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă.

Bulgaria va renunța la gazele furnizate de Gazprom

Autoritățile de la Sofia au anunțat, prin vocea vicepremierului Assen Vassilev, că intenționează să nu mai prelungească acordul privind achiziția de gaze naturale cu gigantul energetic rus Gazprom în pe fondul războiului din Ucraina. Actualul contract expiră la 31 decembrie 2022, potrivit Adevărul.

”În această situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom… Există alternative. Nu este vorba doar despre Bulgaria, aceasta este o strategie europeană comună”, a declarat Vassilev la radioul public BNR.

Oficialul a precizat că Bulgaria va încerca să importe gaze naturale lichefiate din Grecia și Turcia și să mărească importul din Azerbaidjan. În Bulgaria, consumul anual de gaze este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

Klaus Iohannis după întâlnirea cu omologul bulgar: „Am discutat despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport”

Marți, preşedinţii României şi Bulgariei, Klaus Iohannis şi Rumen Radev, au discutat, la București, despre măsurile pe care cele două țări le-ar putea lua astfel încât să fie redusă cât mai curând dependența energetică față de Federația Rusă.

„În contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, am discutat despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanţa operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria – Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA, deja operaţional, şi astfel coridorul vertical de gaze, care are o importanţă crucială, să devină funcţional”, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul bulgar.

Vineri, cu ocazia unei vizite pe șantierul interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia, premierul bulgar Kiril Petkov, a declarat că lucrările de construcție la viitoarea conductă se vor încheia la sfârșitul lunii iunie. Acesta a precizat că progresele făcute în uiltimele trei luni sunt similare cu cele obținute în întreg anul 2021, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a anunţat că amplasarea ţevilor pentru viitorul interconector s-a finalizat, iar livrările de gaze vor începe la 1 iulie.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a anunțat că în acest an ar trebui ca dependența de gazele rusești să fie redusă cu două treimi, iar în câțiva ani să se renunțe total la importul de energie din Rusia.