10 iul. 2020 | 14:11

Buletinul românilor, schimbare majoră. Cum va arăta în scurt timp: s-a stabilit în Parlament

Știri generale
Buletinul românilor, schimbare majoră. Cum va arăta în scurt timp: s-a stabilit în Parlament
Buletinul românilor, schimbare majoră. Cum va arăta în scurt timp: s-a stabilit în Parlament

Viioarele buletine vor conține și o semnătură electronică, conform unui proiect de lege, care va ajunge la votul decisiv al deputaților, cu propunere de aoptare. Cu toate acestea, măsura propusă ridică mari semne de întrebare în ce privește securitatea semnăturilor electronice care vor fi emise de MAI, mai ales pentru că prevederile noi ar fi în contradicție cu regulile europene.

Buletinul românilor, schimbare majoră

Acest proiect de lege, care ar putea trece în curând de Parlament, prevede că buletinul electronic va permite inclsiv folosirea semnăturii electronice. Cu alte cuvinte, actul de identitate va conține un certificat digital pentru semnătura electronică, care va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Chestiunea va duce însă la probleme destul de mari, notează avocatnet.ro.

Proiectul de lege mai prevede că certificatele digitale emise de MAI vor fi simple, nivel mediu de încredere, și nu calificate, acesta fiind singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână, potrivit Regulamentului european 910/2014, care se aplică inclusiv în țara noastră.

Conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, semnătura calificată îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă între idenitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

Tot regulamentul european mai stabilește că certificatele calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de un ”prestator de servicii de încredere calificat”, respectându-se niște cerințe clare, statut care este acordat de către un organism de supraveghere.

De asemenea, prestatorul este obligat să ia măsuri tehnice și organizaționale pentru gestionarea riscurilor despre securitatea serviciilor, să folosească anumite tehnologii pentru a asigura integritatea datelor și identitatea celui ce a semnat. Doar așa se poate discuta despre echivalența juridică dintre semnătura electronică și semnătura de mână.

Riscuri de securitate

Dacă certificatele emise de MAI nu vor fi calificate, cum vor avea încredere cetățenii că sunt îndeplinite condițiile minime de securitate? De altfel, este necesară existența unui organism independent care să reglementeze și să supravgheze activitatea MAI de emitere a cerrtificatelor pentru semnătură electronică.

Potrivit prevederilor legale actuale, organismul de supraveghere reprezintă tot o instituție din subordinea Guvernului, în condițiile în care Guvernul nu poate acționa în același timp ca Organism de supraveghere și Prestator de servicii de încredere.

Când vorbin de folosirea semnăturii electronice în relațiile cu instutuțiile statului, cele mai uzuale situații sunt date de relația contribuabil- Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății cu instituțiile subordonate.

În cazul unor potențiale litigii în instanță, folosirea unor certificate emise de MAI va ridica probleme.

Toate statele membre ale UE în care a fost implementat cardul electronic de identitate, cu posibilitatea integrării de certificate digitale în CIP-ul cardului, folosesc certificate de semnătură ekectronică, cu respectarea prevederilor Regulamentului 910/2014.

De menționat este faptul că acest proiect de lege nu se aplică momentan, iar pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să aibă semnătura lui Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro