București, orașul în care cetățenii se sufocă zilnic. De câte ori a fost depășit nivelul admis de poluare

de: Rosu Ioana
28 09. 2023

Bucureștiul rămâne unul dintre orașele cu cea mai precară calitate a aerului din România, statisticile fiind de-a dreptul îngrijorătoare. În anii anteriori, alături de Capitală se mai aflau și orașe precum Brașov, Iași Craiova, însă situația s-a îmbunătățit în cazul acestora. Potrivit unei statistici OMS din 2020, România se află în top 57 cele mai poluate țări din cele 200 analizate. Ce soluții există pentru îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm?

Depăsirea limitei admise de poluare, nocivă pentru sănătate

Bucureștiul rămâne unul dintre orașele cu cea mai precară calitate a aerului din România, cu o statistică îngrijorătoare care arată că nivelurile de poluare depășesc de peste 35 de ori limita admisă pe parcursul unui singur an. Acest lucru accentuează seriozitatea problemei poluării în capitala României.

În trecut, orașe precum Brașov, Iași și Craiova au fost și ele clasificate drept orașe cu calitatea aerului îndoielnică. Cu toate acestea, în prezent, Bucureștiul rămâne singurul oraș care se confruntă cu o astfel de situație alarmantă, înregistrând depășiri semnificative ale limitelor de poluare de 35 de ori într-un singur an.

Principalul factor care contribuie la această problemă este traficul intens, care generează cantități semnificative de dioxid de carbon și alte poluanți atmosferici. De asemenea, utilizarea centralelor de încălzire în locuințe, fie pe bază de gaz, fie pe bază de lemne, contribuie la degradarea calității aerului, alături de activitatea industrială din oraș.

Măsurile care ar putea contribui la îmbunătățirea calității aerului

Specialiștii propun mai multe măsuri pentru combaterea poluării în București, cum ar fi lărgirea bulevardelelor extrem de aglomerate la orele de vârf pentru a fluidiza traficul.

De asemenea, încurajarea renunțării la autoturismele poluante prin construirea de piste pentru bicicliști și trecerea de la autobuzele cu combustibil la cele electrice sunt propuneri care ar putea să contribuie la reducerea poluării.

Mărirea spațiilor verzi și adoptarea altor soluții ecologice fac, de asemenea, parte din strategiile de combatere a poluării. Cu toate acestea, pentru a face față acestei probleme critice de sănătate publică, este necesară o abordare complexă și implicarea tuturor părților interesate și a autorităților competente.

Potrivit unui studiu realizet de Organizația Mondială a Sănătății, în 2020, România s-a clasat pe locul 57 din aproape 200 de țări, în ceea ce privește poluarea aerului. Această statistică arată că țara se confruntă cu o situație mai gravă de poluare a aerului în comparație cu statele din vestul și nordul Europei.

Situația actuală din București pune în pericol sănătatea locuitorilor și subliniază nevoia urgentă de acțiuni concrete pentru combaterea poluării aerului în oraș.