Nici bine nu a venit prima zăpadă în București, că mulți locuitori se plâng că în casele lor stau ca în peșteră. Responsabilii dau vina pe conducte. Sectoarele unde oamenii nu mai au căldură.
Avariile se țin lanț în mai toate sectoarele Capitalei. Prea multe blocuri din București apar pe lista oficială cu lucrări de reparații, dar mai grav este că de la începutul sezonului rece și până în prezent mii de oameni nu au avut deloc căldură și apa de la robinet a fost de cele mai multe ori rece. Datele oficiale ale Termoenergetica arată că aproximativ 3.500 de imobile nu au încălzire astăzi, iar peste 75% dintre acestea sunt în sectoarele 2 și 3. Aproape 1.500 de clădiri sunt localizate în sectorul 3 și în jur de 1.000 în sectorul 2. În anumite zone, oamenii stau în frig încă de sâmbătă, când a fost o avarie la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Sud.
- Alte zone afectate sunt sectorul 5, unde au fost afectate 375 de blocuri, și sectorul 1, cu circa 240 de imobile.
- În sectorul 4 sunt raportate cele mai puține avarii, potrivit Termoenergetica.
„Avaria produsă la CET Bucureşti Sud, remediată în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.red). Echipele Elcen s-au mobilizat imediat şi au intervenit prompt pentru limitarea efectelor incidentului produs în cursul nopţii. Într-un interval de câteva ore, manevrele executate au permis revenirea la 75% din parametrii de funcţionare astfel că, în acest moment, instalaţiile şi agregatele din CET Bucureşti Sud se află în curs de revenire la parametri nominali”, anunțat Elcen sâmbătă.
„Nu vorbim aici de temperatură, vorbim de presiune, vorbim de debit, știm cu toții pierderile enorme care sunt în rețeaua de termoficare, la acest moment sunt peste 2000 de tone pierdere și asta afectează în mare măsură parametrii. Elcen poate da atât cât și rețeaua de termoficare poate prelua. Din păcate, presiunea este f scăzută, și atunci nefiind circulație, căldură se pierde până ajunge la blocuri”, Claudiu Crețu, administrator special ELCEN.
Avem una dintre cele mai extinse rețele de termoficare urbane din lume, dar mai bine de 80% dintre conductele termice au o vechime de peste 25 de ani. În ultimele luni, aproape 20 de kilometri de rețea au fost reparați, dintr-un total de circa 4000 de kilometri. Rău este că autoritățile vor interveni la iarnă doar pentru avariile care pot apărea, abia atunci urmând a se începe lucrările pentru înlocuirea a peste 210 de kilometri din rețeaua principală. Contractul a fost semnat pe fonduri europene și are o durată de cel puțin 3-4 ani. Tot din fonduri europene, de aproape 370 de milioane de euro, vor fi reabilitate CET-urile.