Brexit, amânat din nou: care este data preferată de țările Uniunii Europene pentru ruperea de Regat

Brexit, amânat din nou: care este data preferată de țările Uniunii Europene pentru ruperea de Regat

Regatul Marii Britanii se chinuie de vreo trei ani să se desprindă de Uniunea Europeană printr-un proces intitulat Brexit. Problemele înregistrate au fost însă numeroase, iar întregul proces este departe de a fi simplu.

În teorie, conform ultimelor informații publice, Brexit ar fi trebuit să se încheie pe 31 octombrie, peste câteva zile. Din păcate, parlamentul Regatului Unit și-a exprimat ieri votul pozitiv pentru acordul referitor la Brexit, dar a respsins materializarea sa în ultima zi din această lună. Astfel, suntem nevoiți să vorbim din nou de o amânare, pe lângă multele care au avut loc în trecut.

Surse din Comisia Europeană citate de Hotnews au afirmat că doate cele 27 de state membre UE sunt de acord, în principiu cu o amânare suplimentară a Brexit, dincolo de 31 octombrie. Se dezbat însă mai multe variante finale pentru încheierea procesului. Informația a devenit publică la finalul unei reuniuni a ambasadorilor de la Bruxelles.

„Toți au căzut de acord cu privire la necesitatea unei amânări, pentru evitarea producerii unui Brexit fără acord. Durata acestei amânări este încă în discuție”, a adăugat sursa citată. În speranța că va ajunge la o concluzie, președintele Consiliului European Donald Tusk a continuat miercuri discuțiile cu șefii de stat și de guvern din UE, potrivit acelorași informații ajunge online.

Marți, Tusk a recomandat statelor membre UE să accepte o a treia amânare a Brexitului, de data aceasta până pe 31 ianuarie 2020, după un vot dat de parlamentarii britanici care au aprobat implementarea acordului de Brexit, dar au respins în același timp calendarul impus de premierul Boris Johnson pentru implementarea acestuia.

Data finală asupra căreia au convenit oficialii UE este 31 ianuarie 2020. „Opinia (ambasadorilor) a fost unanimă în a aprecia că o prelungire a termenului este necesară pentru a depăși impasul cu Londra”, conform unuia dintre participanți, care a mai precizat că diplomații sunt mai degrabă favorabili unei „prelungiri mai lungi”, până la finele primei luni din anul viitor. Nu a mai fost vehiculată și altă dată.