Brexit sub semnul întrebării: ce se întâmplă cu românii din Regat

Brexit sub semnul întrebării: ce se întâmplă cu românii din Regat

Despre Brexit ai tot auzit în ultima perioadă, dar nimeni nu prea știe acum când sau cum va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană. Extrem de interesați de cum vor evolua lucrurile sunt românii care trăiesc în Regat.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, vineri, optimist. Șeful statului speră la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, afirmând că există o șansă reală pentru a se întâmpla acest lucru.

Brexit cu implicații pentru românii din Marea Britanie

Klaus Iohannis a spus că prima preocupare o reprezintă cetăţenii români care trăiesc în Regat.

„Eu cred că avem o şansă reală (…) să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetăţenii români sunt prima preocupare pe care o avem. În varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte, foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuţii şi în bilateral. Chiar eu am discutat în repetate rânduri cu doamna prim-ministru May pentru a avea siguranţa că şi în cazul unui no deal ajungem, în bilateral, la o înţelegere care este foarte bună pentru cetăţenii noştri şi de partea cealaltă pentru cetăţenii britanici. În această chestiune stăm bine. Varianta cea mai bună este încheierea unui acord”.
Klaus Iohannis, președintele României

Președintele susține că înțelegerea la care s-a ajuns joi seara, la Bruxelles, este benefică în acest context.

„Este foarte bine că aseară am ajuns la o înţelegere comună, o înţelegere care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul, se prelungeşte, pentru a le da posibilitatea să-şi finalizeze legislaţia, în cazul în care nu se votează atunci termenul de prelungire este doar 12 aprilie. O înţelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică şi credem că este o înţelegere care ne dă o siguranţă şi nouă, cei 27, că lucrurile merg mai departe, dar care dau o şansă reală şi Marii Britanii să se hotărască în definitiv”.
Klaus Iohannis, președintele României

Consiliul European a propus două scenarii pentru amânarea Brexit, ambele acceptate de Theresa May. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de ieșire din Europa încheiat în noiembrie, care a fost refuzat în trecut, oficialii europeni sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI