Brexit a fost amânat oficial: ce condiții a pus Uniunea Europeană

Brexit a fost amânat oficial: ce condiții a pus Uniunea Europeană

Brexit reprezintă subiectul cel mai arzător al ultimelor luni și se pare că va continus să fie cap de afiș pentru o perioadă. Informația vine de la Donald Tusk, președintele Consiliului European.

În cel mai nou episod al telenovelei Brexit, britanicii au sperat la o amănare a întregului proces pentru câteva luni. Parlamentarii din Regatul Unit au votat dorința de a amâna Brexit și rămânea exprimarea consensului în acest sens din partea oficialilor Consiliului European. Dintr-un punct de vedere, Europa și-a dat acordul în direcția dorită de englezi, dar există câteva condiții nu foarte plăcute.

Consiliul European a propus două scenarii pentru amânarea Brexit. Pe parcursul acestei nopți, președintele Consiliului European a confirmat faptul că Theresa May le-a acceptat pe amândouă. Din păcate, pentru că variantele propuse de Donald Tusk sunt diferite de cea care a fost votată în Parlamentul britanic, este nevoie și de confirmarea oficialilor de la Londra până la intra în vigoare a planului.

„M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk.

În ceea ce privește propunerile efective, liderii de la Bruxelles au venit cu două soluții pentru amânarea Brexit dincolo de 29 martie 2019, data convenită inițial. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de ieșire din Europa încheiat în noiembrie, care a fost refuzat în trecut, oficialii europeni sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.

În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, „Consiliul European decide să îl proroge până la 12 aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată”, au scris liderii europeni. Obiectivul compromisului acceptat de europeni şi de Theresa May „este de a oferi maximul de posibilităţi pentru ca acordul de retragere să fie ratificat”, a comentat o sursă guvernamentală spaniolă. Acest acord are ca obiectiv de a permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE.

În prima fază, premierul Marii Britanii și-a dorit o variantă în care Brexit este amânat până pe 30 iunie. Varianta respectivă punea însă mai multe probleme Uniunii Europene din cauza iminentelor alegeri europarlamentare din perioada 23 – 26 mai. „Dacă Regatul Unit nu doreşte să organizeze alegeri, nu vom avea nicio modalitate de a face altceva, ceea ce înseamnă că va fi ales +no deal+”, a comentat preşedinţia Franţei.