Breaking: Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată. Prima reacție a DNA
Fostul Ministru, component al Guvernului Ponta, Nicola Bănicioiu a primit un cadou din partea DNA, chiar astăzi. Fostul oficial era pus sub cercetare penală, încă din 2020, pe fondul acuzațiilor de trafic de influență și luare de mită. Punerea sub cerectare venea după ce Camera Deputaților lua decizia, în 2020, de a i se ridica imunitatea parlamentară. Astăzi, printr-un comunicat oficial, DNA anunță trimiterea acestuia în judecată.
Nicolae Bănicioiu acuzat de DNA de fapte de corupție
Direcția Națională Anticorupție a solicitat oficial Camerei Deputaților în 2020 ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, în vederea începerii unei anchete penale împotriva acestuia. Deputatul Bănicioiu era suspectat de trafic de influență, dar și de luare de mită.
Potrivit DNA, ar fi primit 4 milioane de lei de la doi oameni de afaceri, adică aproximativ 800.000 de euro, mită, în perioada în care a fost ministru.La momentul cererii ridicării minuității parlaemntare, Nicolae Bpnicioiu era deputat Pro România, partid condus de Victor Ponta.
Un comunicat al DNA anunța tot atunci că au fost demarate procedurile oficiale prin care un dosar care conține probe strânse în ultimele luni, era trimis Parlamentului României prin Parchetul General, în condițiile în care potrivit legii răspunderii ministeriale, un parlamentar în funcție nu poate fi urmărit penal pentru suspiciuni legate de activitatea sa ca fost ministru, decât cu aprobarea Camerei din care face parte.
Prin urmare, declrau procurorii DNA, era nevoie de o majoritate de voturi în plenul Camerei Deputaților pentru a putea începe această anchetă penală împotriva lui Nicolae Bănicioiu. În comunicat se făceau referiri la faptul că, în perioada în care Bănicioiu a fost ministru în cabinetul Ponta, ar fi comis aceste infracțiuni de trafic de influență și luare de mită.
Nicolae Bănicioiu, cât a fost Ministru al Tineretului și Sportului, a fost abordat de doi oameni de afaceri cărora le-a promis, în schimbul unei sume uriașe de bani, peste 1 milion de lei, că va interveni pe lângă colegii săi de cabinet. „Afacerea” avea legătură cu numirea unor anumite persoane în funcțiile de conducere a unor spitale iar apoi, odată ce a devenit el însuși ministru al Sănătății, le-ar fi luat alte 2 milioane de lei, mai susțin procurorii DNA, pentru a-și încălca obligațiile de serviciu.
„Consider că acuzațiile care circulă în presă sunt false”
Deputatul Pro România Nicolae Bănicioiu, după anunțul DNA, transmitea un comunicat în care afirma că „acuzațiile care circulă în presă” sunt false.
„Astăzi am văzut cu surprindere comunicatul de presă al DNA și vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, consider că acuzațiile care circulă în presă sunt false și de aceea doresc să am acces la dosar cât mai repede! Sunt pe cale să îmi ridic imunitatea pentru că nu am nimic de ascuns și cred că clarificarea situației cât mai repede va fi în interesul tuturor.
Înțeleg că odată cu începerea campaniei electorale aceasta ar fi o problemă care ar putea îngreuna clarificarea și de aceea am decis să nu candidez! Vreau doar să aflu cât mai repede adevărul și sper ca acest demers să nu fie generat de persoane care au probleme și care probabil au inventat fapte pentru a scăpa. Voi lua legătura cu voi când voi ști mai multe detalii despre acest dosar! „, afirma Nicolae Bănicioiu, în 2020.
DNA îl trimite pe Nicolae Bănicioiu în judecată
Astăzi, printr-un comunicat de presă oficial, procurorii DNA anunță trimiterea în judecată a inculpatului Nicolae Bănicioiu, care la data faptelor ministru al tineretului și sporturilor, respectiv ministru al sănătății, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.
„Inculpatul Bănicioiu Nicolae, în perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015 ( perioadă în care ocupa funcția de ministru al tineretului și sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute. În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:
– menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile,
– sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.”, se arată în comunicatul DNA.