Brățările electronice ar putea fi introduse și în România, potrivit unei măsuri MAI. Cine le va purta

Brățările electronice ar putea fi introduse și în România

Brățările electronice ar putea fi introduse și în România, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Proiectul a fost pus în dezbatere publică și îi vizează în special pe cei care comit acte de violență domestică, se află sub control judiciar sau în arest la domiciliu. De aemenea, sunt vizați deținuții cărora li se permite să părăsească temporar penitenciarul.

Brățările electronice ar putea fi introduse și în România

MAI are în plan înființarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, prin care să poată introduce brățările electronice în România. Organele de supraveghere ar urma să fie abilitate să supravegheze indivizii care poartă brățările electronice, în timp ce organele de intervenție (Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română) ar urma să acționeze în cazul unei alerte.

„Această separare a atribuţiilor este necesară ca măsură de protecţie a dreptului la viaţă privată şi dreptului la integritate fizică şi psihică ale persoanelor supravegheate şi ale victimelor. În contextul acestor atribuţii, organul de supraveghere va întocmi un ‘dosar electronic’, ce va conţine o serie de date cu privire la persoană şi măsura judiciară sau execuţional penală care a impus monitorizarea electronică.

Identitatea celui care poartă dispozitivul electronic va fi cunoscută doar de ofiţerul de caz şi numai în măsura în care se generează o alertă ce notifică încălcarea unei reguli stabilite va fi posibilă asocierea identificatorului brăţării cu datele cu caracter personal existente în dosarul electronic. Aceste date vor fi transmise organelor de ordine publică către cel mai apropiat echipaj care poate realiza intervenţia”, precizează MAI.

Brățările electronice ar urma să fie purtate și de victimele violenței domestice. În cazul unei alerte, acestea vor putea fi contactate și vor putea primi indicații de la organele abilitate. Pentru implementarea programului este nevoie, pe lângă un cadru normativ, de sisteme informatice, aplicaţii şi echipamente de comunicaţii. Toate alertele ar urma să fie trimise către un dispecerat de urgență al Poliției, care va face parte din sistemul 112.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI