Box politic. Tudorel Toader îi răspunde lui Dragnea la România TV: „Mi-au promis că voi fi independent”

Box politic. Tudorel Toader îi răspunde lui Dragnea la România TV: „Mi-au promis că voi fi independent”

Tudorel Toader dă replica după mai multe declarații critice făcute marți de președintele PSD.

Ministrul Justiției amintește că a fost numit cu sprijinul ALDE și PSD și cu promisiunea că va fi independent.

Într-o intervenție telefonică la România TV, Tudorel Toader a apreciat că nu se consideră „în război” cu nimeni și că încearcă să-și facă datoria în Cabinetul Dăncilă.

Tudorel Toader spune că is-a promis independență

Tudorel Toader a declarat că ar elibera postul regulamentar, cum e firesc, în situația în care i se va găsi un înlocuitor la Ministerul Justiției.

„Eu nu mă consider în război cu nimeni. Îmi fac datoria potrivit legii, potrivit Constituției, de ministru al Justiției, îmi îndeplinesc obligațiile câtă vreme mă aflu pe scaunul de ministru al Justiției. În momentul în care în Monitorul Oficial apar numele și prenumele viitorului ministru al Justiției, îl voi aștepta la minister. Îi voi preda sigiliul Ministerului Justiției și îi voi ura succes. Dacă uneori apar abordări diferite asupra unei soluții legislative, trebuie văzută perspectiva din care perspectivă este. Nu mă consider în război cu nimeni. Când am acceptat această responsabilitate, am primit garanțiile de conservare a statutului de independent, de neafiliat politic.” Tudorel Toader pentru România Tv

Ministrul Justiției a menționat că este la curent cu faptul că mai mulți social-democrați îi cer demisia. Reacțiile sale vin după ce șeful PSD i-a reproșat că i-ar fi păcălit pe aleșii puterii și nu a aprobat ordonanțele de urgență cerute de social-democrați.

„Faptul că Manda (Claudiu Manda, șeful comisiei parlamentare de control a activității SRI – n.r.) sau altcineva îmi va cere demisia sau revocarea are sensuri multiple. Avem un Cod penal și un Cod de procedură penală. Deci nu avem mai multe. Aici nu știu dacă opinia publică a fost riguros informată. Dacă da, nu știu dacă opinia publică a reținut diferențele esențiale între cele două teme. În iulie 2017, Ministerul Justiției a transmis la Guvern un proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea directivei pentru confiscare extinsă. În noiembrie am transmis la Parlament un proiect pentru transpunerea prezumției de nevinovăție. Ce a apărut în spațiul public e cu totul altceva. Și anume modificarea Codului penal și de procedură penală a unor soluții considerare de CCR în controlul apriori ca fiind constituționale.” Tudorel Toader pentru România Tv

Tudorel Toader vs. Liviu Dragnea: șeful PSD îl vrea debarcat de la Ministerul Justiției

Aflat într-o vizită în județul Giurgiu, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat  că a susținut propunerea ALDE ca de Justiție să se ocupe Tudorel Toader dar că acum nu îl mai consideră „important”.  Președintele PSD a adăugat că acum social-democrații „nu și-l mai asumă”.

„Pentru mine, Toader nu e un personaj despre care să vorbesc în fiecare zi. Este important pentru dumneavoastră, înțeleg. Pentru mine nu este important. (…) Nu e al meu, nu e rudă cu mine, nu e frate cu mine, nici cu mama, nici cu tata. Nu e verișor de-al meu. A fost asumat de PSD, nu știu cât o să mai fie asumat de PSD. Se pare că PSD-ul nu și-l mai asumă. Dar o să vedem. Îl considerați prea important pe acest om. Eu nu îl consider așa important.” Liviu Dragnea la Giurgiu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va lua o decizie privind situația lui Tudorel Toader – atacat aproape zilnic de Liviu Dragnea și apropiații săi – după ce va asculta opiniile colegilor în Comitetul Executiv al PSD.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI