Bombardamente lângă România. Ce mare oraș al Ucrainei va ataca Putin la noapte

Bombardamente lângă România. Ce mare oraș al Ucrainei va ataca Putin la noapte
Orașul Mariupol evacuat din fața trupelor rusești

Vladimir Putin a declarat că orice națiune care impune o zonă de interdicție aeriană va fi considerată un combatant inamic. Forțele rusești întâmpină probleme în obiectivul lor cheie de a cuceri Kievul, dar fac progrese semnificative în sudul Ucrainei. To astăzi, Zelenski a declarat că ucrainenii au luptat împotriva trupelor rusești într-o serie de orașe. Lupte grele se dau în orașul Odessa din sud, Harkov din nord-est și capitala Kiev. Orașul Lviv din vestul țării și alte orașe din vestul și centrul Ucrainei au fost vizate de lovituri aeriene.

Orașul Mariupol evacuat din fața trupelor rusești

Evacuarea populației civile din orașul-port strategic Mariupol, situat pe malul mării interioare Azov, a eșuat astăzi pentru a doua zi consecutiv din cauza atacurilor forțelor rusești în zonă, potrivit autorităților ucrainene, care au avertizat asupra dezastrului umanitar suferit de localitate.

„Convoiul de evacuare cu populația locală nu a putut părăsi Mariupol astăzi: rușii au început să își regrupeze forțele și au bombardat puternic orașul. Este extrem de periculos să scoți oamenii – aproximativ 200.000 de civili – în astfel de condiții”, a declarat primarul din Mariúpol în contul său oficial de Telegram.

Zelenski a denunțat astăzi distrugerea totală a unui aeroport în apropiere de Vinnitsia, în vestul țării, din cauza impactului a opt rachete rusești. Într-o nouă înregistrare video postată pe contul oficial de Telegram al președintelui, Zelenski a subliniat că „Vinnitsia pașnică nu a amenințat niciodată Rusia.

Odesa ar putea fi următorul mare oraș ocupat de ruși

În apropiere de Odesa se dau lupte grele, orașul fiind un punct strategic extrem de sensibili. Luptele erau în desfășurare sâmbătă și astăzi în apropierea orașelor Mariupol, Herson, Mikolaiv și Odessa, din sudul Ucrainei, a declarat un consilier al biroului președintelui ucrainean. Cu toate astea, oficialii ucraineni sunt optimiști și spun că Mariupol nu va cădea în mâinile rușilor.

„Lupte grele au loc în apropiere de Mariupol  Dar nu există nicio șansă ca Mariupol să se predea sau să fie capturat.”, a declarat Mihailo Podoliac, consilierul, în cadrul unui briefing.

Peste 11.000 de soldați ruși au fost uciși de când Moscova a lansat o invazie în Ucraina pe 24 februarie, a declarat duminică statul major al forțelor armate ucrainene. Cu o zi înainte, acesta a estimat că numărul victimelor rusești se ridică la peste 10.000, dar nu a raportat victime ucrainene.

În același timp, datele de ultimă oră arată că numărul refugiaților care fug din Ucraina a ajuns duminică la 1,5 milioane de persoane, conform presei occidentale, în condițiile în care atacul Rusiei a continuat pentru a 11-a zi, iar Ucraina a făcut presiuni pentru un ajutor suplimentar din partea Occidentului, inclusiv mai multe sancțiuni și arme.