Avocatul Poporului, Renate Weber, solicită Ministerelor Muncii şi Sănătăţii să includă COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A. Acest lucru presupune faptul că persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă să fie plătite în proporție de 100%.
În acest moment, pacienții infectați cu noul coronavirus primesc o indemnizație plătită în proporție de doar 75%, ceea ce Avocatul Poporului consideră că este nedrept, având în vedere gradul de pericol pe care îl prezintă acest virus. Renate Weber vine în ajutorul persoanelor infectate cu COVID-19, fiind hotărâtă să lupte pentru drepturile acestora.
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%.
Potrivit specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și cu o arie de răspândire foarte mare. În prezent, conform legislației în vigoare, cei aflați în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizație plătită în proporție de numai 75%” se arată în comunicatul transmis cu o zi în urmă.
Această cerere a fost înaintată în urma articolelor apărute în presă pe această temă şi se întemeiază pe prevederile articolului 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii, a adăugat instituţia. În prezent, în România sunt 14,499 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 6.144 au fost declarate vindecate şi externate, 234 se află internate la Terapie Intensivă. Până astăzi au fost înregistrate 888 de decese.
În urma deciziei CCR, potrivit căreia amenzile date pe perioada stării de urgențe sunt declarate neconstituționale, gazetarul CTP demaschează o legătură directă între Avocatul Poporului și CCR, subliniind anumite avantaje politice ascunse după Cortina justiției. Astfel, acesta propune ca Avocatul Poporului să fie ales de cetățeni, prin vot, asemenea președintelui.
“De acum avem un tandem, nu mai avem doar CCR. Avem CCR plus Avocatul Poporului. Pentru că PSD nu mai are la dispoziție Guvernul pentru a sesiza CCR, așa cum se întâmpla în perioada ministrului Justiției, Tudorel Toader, recurge acum la Avocatul Poporului.
Vorbim de o funcție Avocatul Poporului. Nu ar fi normal ca această persoană să fie numită de popor, dacă e Avocatul Poporului? Să fie ales odată cu președintele României de către popor. De ce să fie numit de politicieni? Iată o altă funcție unde ar trebuie modificat modul de numire, înlocuit cu modul de alegere”, a precizat Cristian Tudor Popescu într-un interviu acordat corespondentului Știrile Pro TV, Ovidiu Oanță.