Bolnavii cronici care nu beneficiază de vaccinarea anti-covid. Cum s-a ajuns la această situație

de: Năstase Mirabela
17 01. 2021

Unii medici de familie au semnalat faptul că nu pot să înregistreze bolnavi cronici întrucât sistemul nu-i recunoaște cu toate că au acte în baza cărora medicii de familie îi au în evidență drept bolnavi cronici.

Bolnavii cronici care nu beneficiază de vaccinarea anti-covid

În replică, CNAS a spus că se caută o soluție:

„Asta pentru că, în acest moment, nu se văd decât cazurile care s-au tratat cu decontări de la Casă la spitalele publice”, a confirmat CNAS. De altfel, platforma de programare pentru vaccinul împotriva noului coronavirus întâmpină mai multe dificultăți de interațiune cu o serie de probleme ale oamenilor, unele dintre ele fiind considerate logice de către utilizatori, dar și de medici de familie. Mai mulți medici de familie au confirmat pentru Hotnews problema. Astfel că bolnavii cronici care s-au tratat exclusiv la privat în ultimii ani, cu toate că s-au tratat și la stat mai de mult, nu pot să fie programați să-și facă vaccinul.

„Am portat în platformă statistica bolnavilor cronici din evidența Casei din 2016 până acum, tocmai să nu defavorizăm, să cuprindem cât mai mulți”, a spus Mihaela Tănase, consilieră de comunicare la CNAS.

Ce spun oficialii Casei de Asigurări de Sănătate

Bolnavi cronici care sunt „în evidența Casei” înseamnă cei care și-au decontat prescripțiile medicale sau analizele la stat sau la privat prin Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce persoanele care au plătit dările din propriul buzunar din 2016 și până în prezent nu figurează în sistem. Așadar, medicilor de familie le apare mesajul că pacientul în cauză nu figurează ca bolnav cronic.
Oficialii Casei susțin că logica ar fi aceea de a pune un filtru, pentru ca medicii de familie să nu poată să încadreze la bolnavi cronici pe oricine, doar că asta intră în contradicție cu ce s-a comunicat la început, și anume că medicii de familie vor fi chiar ei filtrul, au afirmat mai mulți medici.

„Se lucrează la upgradarea sistemului, sperăm că se va rezolva”, a declarat unul dintre medicii de familie, în timp ce Mihaela Tănase, de la CNAS, a declarat că „vom reveni. Vom vedea ce pot face bonavii cronici aflați în această situație”.

A doua etapă de vaccinare anti-covid a început în România la data de 15 ianuarie 2021. Cei care se încadrează în această a doua etapă sunt persoanele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, dar și angajații din domenii esențiale.