Bogăţia din România pe care China o importă. Se întâmplă încă de pe vremea lui Ceauşescu
S-a aflat care este bogăţia din România pe care China o importă, fapt care se întâmplă încă de pe vremea lui Ceauşescu. Cei care cunosc istoria țării noastre știu că în perioada comunismului erau o mulțime de fabrici și uzine care produceau diferite materii prime și produse pentru export, însă multe dintre acestea au dispărut. Așadar, ce ajunge la chinezi din România de zeci de ani.
Ce bogăție românească ajunge an de an în China, încă de pe vremea lui Ceaușescu
Multe dintre fabricile care produceau materii pentru export pe vremea lui Nicolae Ceaușescu au fost închise, dar chiar și așa există încă o bogăție pe care China o importă de la noi din țară. Subiectul a mai fost abordat de Playtech.ro, AICI, iar materia exportată în Asia aduce și astăzi bani frumoși țării noastre.
Cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România a mai rămas în picioare și aduce venituri impresionante. Puțini dintre români știu care este bogăția de preț care ajunge în China, direct din România, fiind vorba de un minereu important din județul Alba. Astfel, compania Cuprumin Abrud vinde concentrat de cupru, prin intermediului unei firme din Singapore, către China.
Cât concentrat de cupru ajunge la chinezi
Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, compania prin care românii dezvoltă afaceri în privința exploatărilor miniere, este una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie.
Începând cu luna noiembrie a anului 2021, vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost licitată la nivel internațional, iar cea mai valoroasă ofertă a venit din partea companiei Trafigura.
Cât ar valora contractul
Chiar dacă prețul oficial al contractului care a intrat în vigoare pe 1 martie 2022 nu a fost încă făcut public, este vorba despre o sumă impresionantă, de circa 45 de milioane de dolari.
Concentratul de cupru care se exploatează din cariera de la Roșia Poeni, județul Alba, ajunge și anul acesta în China, de vreme ce în țara noastră nu mai există de peste 15 ani un combinat de prelucrare a minereului de cupru. Minereul ajunge la un conținut de 0,37 – 0,4% cupru, însă prelucrarea sa la Uzina din Dealul Piciorului asigură o concentrație de 20-21%.
Compania minieră, investiție de 5 milioane de euro
Compania minieră a reușit să se facă remarcată în ultimii ani, iar investițiile proprii, de aproximativ 5 milioane de euro, au pus în funcțiune o linie nouă de măcinare. Cu toate astea, acest proiect nu a sporit și capacitatea de producție pe care o poate autoriza uzina, aceasta fiind estimată la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an.
Investiția a fost făcută pentru a face funcțională linia 1 de măcinare, care ar urma să fie utilă în cazul în care una dintre celelalte două linii de măcinare nu mai pot fi folosite.