Boeing, în picaj: care e prima companie care anulează comenzile pentru modelul MAX

Boeing, în picaj: care e prima companie care anulează comenzile pentru modelul MAX

Boeing are probleme mari după cele două accidente aviatice în care a fost implicat modelul Boeing 737 MAX. O companie aeriană a anunțat că nu va mai cumpăra modelele comandate.

Compania aeriană Garuda, din Indonezia, a anulat o comandă de 49 de aeronave Boeing 737 MAX 8, pe care se pregătea să le cumpere. Tranzacția se ridica la câteva miliarde de dolari.

Motivul invocat de companie e că pasagerii și-au pierdut încrederea în acest model de Boeing.

Boeing, pus la zid după accidentele aviatice

Reprezentanții companiei aeriene din Indonezia au explicat decizia luată.

„Am trimis o scrisoare către Boeing prin care cerem anularea comenzii. Motivul este acela că pasagerii Garuda din Indonezia şi-au pierdut încrederea”.

Deocamdată, operatorul aerian aşteaptă un răspuns de la Boeing. Dar există informații potrivit cărora compania americană va obliga companiile care cumpără aeronava să aibă instalate una sau două opţiuni de siguranţă.

Cu alte cuvinte, costurile suplimentare cu aceste echipamente sunt transferate către companiile aeriene.

În cazul companiei aeriene din Indonezia, aceasta a primit deja primul model Boeing 737 MAX 8, parte din comanda totală de 50 de aeronave. Nu s-a hotărât încă dacă va returna sau nu acest model.

Modelul Boeing cu probleme ar putea ajuge și în România

Două companii aeriene româneşti, TAROM şi Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion. Până acum, însă, niciun model nu a intrat în țară.

TAROM a semnat în iulie 2018 o comandă de cinci avioane noi Boeing 737 MAX 8, ce ar urma să fie livrate în 2023.  Blue Air  a comandat 12 aeronave de acest tip, care ar urma să ajungă chiar în acest an.

După accidentul aviatic petrecut pe data de 10 martie în Etiopia, în urma căruia 157 de persoane și-au pierdut viața, autoritățile europene au luat o decizie drastică. Niciun avion Boeing 737 Max 8 şi Max 9 nu va mai avea voie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI