Lena Aş, 29 de ani, din Rusia, este printre puţinele persoane din lume care suferă de prosopagnozie. Ea nu recunoaşte chipuri şi are probleme în a se recunoaşte inclusiv pe sine atunci când se uită în oglindă. Prosopagnozia sau „orbul fețelor” se referă la un deficit sever în ceea ce privește recunoașterea fețelor persoanelor familiare și nu numai. Există unii oameni care nu pot recunoaște anumite obiecte sau animale, sau chiar propriul chip atunci când se privesc în oglindă.
Lena a avut aceste probleme încă din copilărie, dar s-au acutizat în urmă cu un an. Când pur și simplu nu s-a recunoscut atunci când s-a privit în oglindă. În lipsa unui tratament, Lena învaţă împreună cu terapeuţii ei să memoreze vocile celor din jur pentru a le putea asocia persoanelor cu care se întâlneşte. Ea locuieşte cu părinţii ei şi de fiecare dată când se intersectează prin casă cu ei le cere să-i vorbească pentru a şti cine e mama şi cine e tata.
Prosopagnozia este o afecțiune neurologică și nu are nicio legătură cu disfuncțiile de memorie, cu pierderile de memorie, cu tulburările de vedere etc. Prosopagnozia poate apărea în urma unui accident vascular cerebral, în urma unor leziuni cerebrale sau poate fi rezultatul unor boli degenerative. În unele cazuri poate fi vorba despre o tulburare congenitală. Prosopagnozia congenitală pare să se transmita de la o generație la alta fiind, probabil, rezultatul unei mutații genetice.
„Am învăţat în ultimul an să îmi recunosc faţa memorând cicatricea din bărbie, forma coafurii şi aluniţa care se află deasupra sprâncenei”, povestea recent Lena.
Prosopagnozia a fost studiată pe indivizi care au dezvoltat această tulburare în urma unor leziuni neurologice. Cu toate acestea, a devenit din ce în ce mai clar că foarte mulți oameni se confruntă cu afectiunea fără să fi suferit leziuni neurologice. De aici rezultă prosopagnozia congenitală. Acești oameni suferă de prosopagnozie încă de la nastere și, din păcate, se confruntă cu această problemă pe toată durata vieții. În urma unui studiu recent realizat în Germania s-a descoperit că una din cincizeci de persoane suferă de prosopagnozie congenitală.