25 oct. 2020 | 00:05

Boala rară pe care o are această fată. Ce vede, de fapt, când se privește în oglindă

Știri generale
Boala rară pe care o are această fată. Ce vede, de fapt, când se privește în oglindă
Afecțiunea de care suferă Lena este din ce în ce mai des întâlnită.

Lena Aş, 29 de ani, din Rusia, este printre puţinele persoane din lume care suferă de prosopagnozie. Ea nu recunoaşte chipuri şi are probleme în a se recunoaşte inclusiv pe sine atunci când se uită în oglindă. Prosopagnozia sau „orbul fețelor” se referă la un deficit sever în ceea ce privește recunoașterea fețelor persoanelor familiare și nu numai. Există unii oameni care nu pot recunoaște anumite obiecte sau animale, sau chiar propriul chip atunci când se privesc în oglindă.

Una din cincizeci de persoane suferă de prosopagnozie congenitală, conform unui studiu realizat în Germania

Lena a avut aceste probleme încă din copilărie, dar s-au acutizat în urmă cu un an. Când pur și simplu nu s-a recunoscut atunci când s-a privit în oglindă. În lipsa unui tratament, Lena învaţă împreună cu terapeuţii ei să memoreze vocile celor din jur pentru a le putea asocia persoanelor cu care se întâlneşte. Ea locuieşte cu părinţii ei şi de fiecare dată când se intersectează prin casă cu ei le cere să-i vorbească pentru a şti cine e mama şi cine e tata.

Prosopagnozia este o afecțiune neurologică și nu are nicio legătură cu disfuncțiile de memorie, cu pierderile de memorie, cu tulburările de vedere etc. Prosopagnozia poate apărea în urma unui accident vascular cerebral, în urma unor leziuni cerebrale sau poate fi rezultatul unor boli degenerative. În unele cazuri poate fi vorba despre o tulburare congenitală. Prosopagnozia congenitală pare să se transmita de la o generație la alta fiind, probabil, rezultatul unei mutații genetice.

„Am învăţat în ultimul an să îmi recunosc faţa memorând cicatricea din bărbie, forma coafurii şi aluniţa care se află deasupra sprâncenei”, povestea recent Lena.

Prosopagnozia a fost studiată pe indivizi care au dezvoltat această tulburare în urma unor leziuni neurologice. Cu toate acestea, a devenit din ce în ce mai clar că foarte mulți oameni se confruntă cu afectiunea fără să fi suferit leziuni neurologice. De aici rezultă prosopagnozia congenitală. Acești oameni suferă de prosopagnozie încă de la nastere și, din păcate, se confruntă cu această problemă pe toată durata vieții. În urma unui studiu recent realizat în Germania s-a descoperit că una din cincizeci de persoane suferă de prosopagnozie congenitală.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Exclusiv: Mircea Lucescu, discuție importantă în fața casei. Cu cine s-a văzut antrenorul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro