”Febra tranșeelor”, o boală care a făcut ravagii în timpul Primului Răzvoi Mondial, a reapărut. S-au înregistrat deja trei cazuri.
”Febra tranșeelor” este cauzată de bacteria Bartonella quintana și este răspândită prin păduchi. Numită și tifosul exantematic, boala a fost responsabilă de una dintre cele mai mari catastrofe epidemiologice din România. În Primul Război Mondial, la finalul anului 1916, armata noastră a fost nevoită să se retragă în Moldova din cauza acesteia. Mărturiile timpurii vorbesc de 300.000 de morți, dintre care 250 de medici și 1.000 de sanitari.
Boala nu a fost eradicată imediat. S-au înregistrat câteva sute de decese anual până în 1938. Vârful a fost atins în anul 1936, când s-au îmbolnăvit 7.000 de oameni și au murit 689, după cum notează Cantemir Anghelescu în ”Tifusul exantematic în România”. Maladia a lovit cu putere și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când condițiile mizere din lagăre au făcut ca aceasta să se extindă, omorând prizonier după prizonier.
Recent, medicii din Canada au redescoperit boala la un bărbat care trăia pe străzi. Alte trei cazuri au fost confirmate în rândul altor bărbați. Unul dintre ei a rămas paralizat și are dificultăți de vorbire, după ce infecția a declanșat o hemoragie în creier.
„Aceasta este o boală de război, o boală a taberelor de refugiați și este ceva care încă mai afectează mult societăți industrializate. Asta reflectă faptul că unii oameni din societatea noastră trăiesc în condiții care nu ar trebui tolerate”, a spus Dr. Carl Boodman, expert în boli infecțioase și microbiologie medicală la Universitatea Manitoba, scrie The Guardian.
Pe lângă febră, simptomele acestei boli mai pot include dureri de cap, amețeală și dureri de spate. De asemenea, mai poate fi receptată și o inflamație potențial letală a inimii.
Doxiciclina – inhibă sinteza proteinelor și creșterea bacteriilor prin legarea la subunitățile ribozomale 30S și posibil 50S ale bacteriilor susceptibile.
Cloramfenicol (cloromicină) – în genere, bacteriostatice până la cele mai sensibile microorganisme – se leagă de subunitățile ribozomale bacteriene 50S și înfrânează creșterea bacteriilor prin oprirea sintezei proteinelor.