Boala neștiută care omoară sute de mii de oameni anual. Este mai periculoasă decât credeau specialiștii

Boala neștiută care omoară sute de mii de oameni anual. Este mai periculoasă decât credeau specialiștii
Boala neștiută care omoară sute de mii de oameni anual

Care este boala care ucide mult mai mulți oameni decât se credea. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că circa 180.000 de persoane în plus față de ceea ce se credea până acum mor anual din cauza acestei boli. Conform OMS, comunitatea mondială riscă „un eșec masiv” dacă nu se vor lua rapid angajamente de finanțare pentru a stimula producția și a ajuta implementarea vaccinului denumit RTS,S, a cărui lansare pe scară largă a fost recomandată în octombrie.

Boala neștiută care omoară sute de mii de oameni anual

Este vorba despre malarie, o boală pentru care OMS a solicitat un efort „masiv și urgent” pentru ca noul vaccin să ajungă la copiii africani. OMS a avertizat, de asemenea, că circa 180.000 de persoane în plus față de ceea ce se credea până acum mor anual din cauza acestei boli.

Dr. Pedro Alonso, directorul programului global al OMS pentru malarie, a spus că vaccinul RTS,S, a cărui lansare pe scară largă a fost recomandată în octombrie, este o oportunitate istorică de a salva zeci de mii de vieți, mai ales pe cele ale copiilor sub cinci ani din Africa Subsahariană.

Astfel, conform OMS, comunitatea mondială riscă un „eșec masiv” dacă nu se ror lua rapid angajamente de finanțare în vederea stimulării producției și a ajuta la implementarea vaccinului.

„Ceea ce cred că reprezintă adevărata barieră este solidaritatea internațională”, a spus acesta.

„Va permite lumea să existe un prim vaccin împotriva malariei care poate salva viețile a zeci de mii de copii africani în fiecare an și îl va lăsa să stea pe un raft? Sau vor face un pas înainte?”

Vaccinul, o nouă armă crucială

Compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKlein, cea care a dezvoltat vaccinul RTS,S, s-a angajat să doneze până la 10 milioane de doze ca să fie utilizate în cadrul programelor pilot ce deja se află în desfășurare, furnizând până la 15 milioane de doze anual.

Chiar și așa, având în vedere că în 2020 s-au înregistrat peste 240 de milioane de cazuri la nivel mondial, cererea potențială ar putea să ajungă la 80-100 de milioane de doze pe an, a mai spus Dr. Alonso.

„Prin urmare, acesta este un prim exemplu de situație în care mecanismele internaționale vor trebui să intre în joc”, a spus acesta.

„Un vaccin care ar putea salva undeva între 40 șo 70-80.000 de vieți în fiecare an, ale copiilor africani, este ceva ce trebuie tratat cu cea mai mare ambiție și simț de urgență.

Și, prin urmare, o extindere lentă și treptată, dacă mă întrebați pe mine, nu ar fi acceptabilă. Aceasta trebuie să fie o operațiune masivă, urgentă, pentru a ne asigura că putem ajunge la cât mai mulți copii posibil și cât mai repede posibil”.

OMS crede că vaccinul ar putea fi o nouă armă crucială, deși nu au fost ridicate întrebări cu privire la eficitatea sa limitată. În decursul a patru ani de teste, s-a constatat că RTS,S a prevenit 39% din cazurile de malarie și 29% din cazurile de malarie severă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI