Boala care va face ravagii în România. Ce pericol iminent ne așteaptă, în doar o lună

de: Ștefan R. Apostol
22 10. 2020

Una din întrebările acestor zile este Cum se compară Coronavirusul cu gripa sezonieră? Se apropie iarna, și este cunoscut faptul că este sezonul gripelor. Boala, în sine, conform specialiștilor, anul trecut a făcut mai multe victime, decât a făcut COVID-19 până acum.

Gripa sezonieră va face ravagii în România

Pe măsură ce apar noi cazuri în lume, unii specialiși au comparat criza COVID-19 cu gripa sezonieră. Populația lumii s-a întrebat cum să măsoare această nouă amenințare cu un dușman mai familiar, gripa sezonieră. La începutul lunii martie, focarul de coronavirus a infectat peste 100.000 de oameni și a ucis peste 3.000 la nivel global.

Majoritatea infectărilor au fost în China. Aici boala a fost detectată pentru prima dată în decembrie. Prin comparație, gripa a infectat până la 45 de milioane de oameni și a ucis până la 46.000, conform estimărilor specialiștilor.

Atât coronavirusul, cât și gripa sezonieră sunt boli respiratorii. Ambele au simptome similare. Ambele sunt contagioase. Ambele pot fi mortale. Diferența cheie între noul coronavirus și gripă, spun epidemiologii, este următoarea: Știm la ce să ne așteptăm de la gripa sezonieră. COVID-19, boala cauzată de coronavirus, ne-a aruncat în necunoscut.

Nu știm cât de grav ar putea fi un focar și câți oameni ar ucide. Nu știm cât am putea fi forțați să stăm în carantină. Deocamdată, oamenii de știință pot culege câteva indicii timpurii despre boli sezoniere cunoscute, inclusiv alți membri ai familiei coronavirus, care cauzează răceli comune în fiecare iarnă.

Gripa sezonieră face ravagii în România

În acest context, este evidentă întrebarea Cum se compară Coronavirusul cu gripa sezonieră? Reprezentatul OMS pentru România, doctorul Alexandru Rafila a încercat să răspundă la această întrebare, și dacă au existat suprapuneri între cele două, declarând:

”Este o întârziere a sezonului gripal în acest moment, din fericire. Acest lucru se datorează în bună măsură protecției individuale, ceea ce a adus la diminuarea circulației virusului gripal. O circulație mai intensă a virusului gripal probabil că va fi undeva în luna ianuarie, după părerea mea”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Estimări optimiste ale doctorului Rafila

Cu toate că estimările optimiste ale doctorului Rafila care vorbesc de luna ianuarie, dacă ne uităm în anii trecuți, gripa sezonieră și-a făcut simțită prezența, încă din luna decembrie, cu o rată consistentă a infectărilor. Numerele spun doar o parte a poveștii.

În mare parte pentru că sezonul gripal se desfășoară mai mult decât a existat coronavirusul și pentru că cercetătorii pur și simplu nu au încă suficiente date pentru a evalua cu precizie care este cel mai mortal. O complicație suplimentară a capacității oficialilor din domeniul sănătății de a controla răspândirea coronavirusului este că, spre deosebire de gripă, nu există niciun vaccin pentru COVID-19.

Deși rămâne de văzut dacă virusul poate fi conținut în întreaga lume, carantinele intenționate și alte măsuri de precauție pentru sănătate și călătorie pot încetini creșterea acestuia și pot asigura spitalele că nu sunt copleșite de pacienți cu coronavirus. În același timp, lucrătorii din domeniul sănătății încearcă să gestioneze și gripa sezonieră.

Care virus este mai mortal, gripa sezonieră sau COVID-19

Aceasta este o întrebare dificilă de răspuns din mai multe motive. În primul rând, oficialii din domeniul sănătății nu compară seturi de date analogice între viruși. Au ani de date despre gripă, dar doar luni de covid-19,  care evoluează în fiecare zi. Este posibil ca ratele de deces estimate pentru coronavirus să fie umflate.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut o declarație șocantă într-un briefing de știri din 3 martie. Acesta a declarat că rata globală a mortalității cazurilor pentru coronavirus este de aproximativ 3,4%. Cu alte cuvinte, mai mare decât 2,3% raportate într-un studiu al CDC din China publicat în februarie.

Un studiu publicat recent a constatat o rată a mortalității de 1,4% în rândul unui grup de 1.099 de pacienți. Astfel s-a sugerat că rata ar putea fi mai mică decât cele raportate de oficialii OMS și chinezi.

”Prin comparație, gripa sezonieră ucide în general mult mai puțin de 1 la sută dintre cei infectați”, a spus Tedros pentru The Washington Post

Cum rămâne cu vaccinările pentru gripa sezonieră

Timp de decenii, vaccinul împotriva gripei a fost o măsură preventivă. O măsură critică pentru a inocula cele mai vulnerabile populații ale națiunii. Nu vor exista vaccinuri împotriva coronavirusului cel puțin încă un an, au spus oficialii.