Ministrul Sănătății, decizie de ultimă oră. Ce se va întâmpla cu toți pacienții cu COVID-19, începând de mâine. Există o singură excepție

Ministrul Sănătății, decizie de ultimă oră. Toți pacienții cu COVID-19, tratați la domiciliu. Care este singura excepție Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Vești triste pentru români. În cursuri zilei de joi, Executivul va susține o ședință în cadrul căreia va fi adoptată o ordonanță de urgență care le va permite tuturor pacienților infectați cu noul coronavirus să se trateze acasă, sub supravegherea atentă a medicilor și a autorităților.

Ministrul Sănătății, lovitură dură pentru cetățeni

Nelu Tătaru a anunțat, ieri, că în urma ședinței de astăzi a Guvernului se va adopta o hotărâre de urgență prin care pacienții cu COVID-19, simptomatici sau asimptomatici, vor fi tratați la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. Excepție de la regulă fac, însă, persoanele care prezintă cormobidități, pentru acestea încercând să se facă loc în spital, acolo unde este posibil.

Pentru a fi respectate măsurile de izolare și protecție, persoanele infectate vor fi monitorizate de către poliție, care se va asigura că cei în cauză nu vor părăsi locuința.

„Mâine avem în şedinţă de Guvern, iar în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.

O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la Cluj.

Acesta a mai dezvăluit, de asemenea, că nu se impune o carantină totală, astfel că fiecre județ în parte va stabili restricțiile în funcție de rata de incidență.

„Nu se impune acest lucru. Noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local, fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă îşi adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP la 24 ore, iar evaluarea măsurilor după 48 de ore sunt cele care sunt puse în practică”, a concluzionat acesta, potrivit Digi24.

Miercuri, record absolut de cazuri de COVID-19

Ministrul Sănătății a vorbit ieri despre înregistrarea unui bilanț devastator, în ultimele 24 de ore. Cu privire la cele 4.848 de cazuri depistate, Nelu Tătaru explică și unul dintre motive: număr mare de testări. Acesta le-a recomandat oamenilor să respecte în continuare măsurile de restricție și regulile de protecție.

„După cum ştiţi, avem 4.848 de cazuri noi, dar avem şi 37.000 de teste lucrate. Noi urmărim cazurile de terapie intensivă, precum şi decesele. Nu rămâne decât să respectăm aceleaşi reguli pe care le avem şi să ne gândim că, totuşi, există un personal medical care trebuie să gestioneze un număr mare de cazuri”, a mai spus Nelu Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI