Bela Karolyi a murit la vârsta de 82 de ani, în America, acolo unde se stabilise de mai bine de 40 de ani. Fostul antrenor al Nadiei Comăneci se lupta de ani buni cu o afecțiune care îi făcea viața mai dificilă.
După ce au scris istorie în gimnastica românească, Bela Karolyi și soția sa, Marta, au cerut azil în SUA. Au plecat peste Ocean în anul 1981 și s-au stabilit acolo definitiv, continuând să activeze în domeniul sportului. Bela a scris istorie și pentru gimnastica americană și a bifat câteva performanțe remarcabile în calitate de antrenor al lotului feminin.
A rămas activ în lumea sportului până în anul 2016, după care s-a retras, din cauza problemelor de sănătate. Potrivit informațiilor din presa internațională, fostul antrenor de gimnastică se confrunta cu mai multe afecțiuni medicale, printre care și Alzheimer.
Eleva cu care a obținut cele mai mari performanțe a fost, fără îndoială, Nadia Comăneci. Bela Karolyi a descoperit-o în copilărie și a început antrenamentele cu ea, reușind ca, la 14 ani, să bifeze o performanță unică. La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Nadia a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii, sub îndrumarea lui Karolyi.
Atât antrenorul, cât și Nadia s-au stabilit în SUA și au continuat să țină legătura și după ce sportiva și-a încheiat cariera competițională. Vestea morții mentorului ei a devastat-o pe Nadia, care a transmis un mesaj pe internet. Fosta gimnastă a publicat câteva fotografii cu ea și Bela Karolyi și a scris în dreptul lor: „Un impact mare și o influență mare asupra vieții mele”.
„Acum aproape 50 de ani m-a îndrumat spre performanţa istorică a primului 10 perfect la Jocurile Olimpice… şi asta mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna”, a declarat Nadia Comăneci, care a rămas apropiată de Karolyi, într-un mesaj pentru USA TODAY Sports.
„Bela Karolyi a încetat din viaţă după o lungă şi grea suferinţă. A fost antrenorul Nadiei, al Teodorei Ungureanu, Emiliei Eberle, Dumitriţei Turner şi al tuturor celorlalte componente ale loturilor olimpice. Va rămâne în istoria gimnasticii pentru rezultatele de excepţie de la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 şi de la Moscova 1980, pentru primul aur mondial al echipei României la Forth Worth în 1979, pentru toate succesele obţinute în premieră de gimnastele care au concurat sub culorile tricolorului. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanţe familiei!”, a transmis și Federația Română de Gimnastică, într-o postare pe Facebook.