Boala care afectează din ce în ce mai mulți români. Medic: „Nu se vindecă!”
Există o boala care afectează din ce în ce mai mulți români. Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, cunoscută ca și ADHD, poate apărea și la adulți, nu numai la copii. Un psihiatru a explicat care sunt cauzele și simptomele acestei boli.
Românii, tot mai afectați de o boală gravă. Medicii avertizează că afecțiunea nu se vindecă
Boala ADHD nu afectează nu numai copiii, poate apărea și la adulți, astfel că tot mai mulți români sunt diagnosticați cu această afecțiune. Sunt factori predictibili încă din copilărie și adolescență care indică că anumite persoane vor continua să aibă simptomele respective și la vârsta adultă dacă au prezentat simptome în copilărie.
De apariția bolii la adulți depinde severitatea simptomelor din copilărie, prezența tratamentului în acest timp, asocierea cu tulburarea de comportament antisocial sau tulburarea opozițională cu probleme de conduită ale adolescenților, precum și comorbiditățile patologic psihice.
Care sunt cauzele ADHD
Cauzele sunt o tulburare de neuro-dezvoltare în copilărie, în dezvoltarea cerebrală. De obicei, aceste simptome se atenuează la adulți, însă apar sau se mențin deficitele de atenție și pacienții respectivi nu mai pot funcționa normal.
Realizează că odată ajunși la serviciu nu mai pot funcționa, nu sunt atenți, fac greșeli din neatenție, sunt mai mult visători, ca și cum nu sunt implicați în ceea ce fac. Lumea are senzația că aceștia vorbesc pe lângă ei, că răspund cu totul altceva la întrebările care le sunt puse sau întrerup persoane atunci când vorbesc sau când sunt ocupate.
Persoana cu ADHD realizează că are o problemă
Persoanele cu ADHD își dau seama că au o problemă ca adult, anticipează că parcursul lor va fi nefavorabil pentru viața lor, pentru că sunt persoane cu o inteligență și cu un intelect normal și vor să primească ajutor ca să poată avea o viață normală.
„Ei sunt tot timpul în priză, sunt acționați ca un motor intern. Ei nu se pot relaxa nici măcar în timpul liber, lucru care este foarte complicat. Duce la o anxietate și o tensiune permanentă. Oamenii sunt în permanență în imposibilitatea de a funcționa. Apare insomnia, tulburările de alimentație, acești pacienți nu mai pot face diferența între viața personală și profesională pentru că rămân tot timpul în urmă, sunt tentați să lucreze mai mult, deși nu își îndeplinesc sarcinile și nu respectă timeing-ul pe care îl au.
Tratament medicamentos pentru ADHD
Odată pus diagnosticul de ADHD tratamentul este medicamentos, conform ghidurilor internaționale de ADHD, care este același și la copii și la adulți și psihoterapie de tip comportamental pentru căutarea unor mecanisme de adaptare astfel încât să poată funcționa și să își poată duce la îndeplinire sarcinile și activitățile”, a declarat psihiatrul Ioana Silion, conform antena3.ro.
Nu în ultimul rând, tratamentul pentru ADHD este foarte bine tolerat, în general, iar beneficiile sunt mult mai mari decât eventualitatea apariției unor efecte secundare sau reacții adverse. De asemenea, trebuie să se știe faptul că există mai multe linii de tratament care pot fi încercate.