Mulți români au rate în lei, astfel că Banca Națională a României a făcut un anunț cu privire la indicele ROBOR ce îi vizează pe toți ce au accesat anumite credite. Anunțul surpriză al săptămânii dezvăluie schimbări ce o să bucure foarte multe persoane.
Banca Națională a României a venit cu un anunț de ultimă oră ce se referă la indicele ROBOR. La 3 luni, indicele prin care se calculează rata dobânzii la creditul pentru Prima Casă a stagnat la 1,54%. Când vine vorba despre IRCC, adică Indicele pentru Creditele Consumatorilor, el este la 1,67%.
Scăderea înregistrată de ROBOR a fost influențată de deciziile luate de BNR cu privire la ajustarea dobânzii-cheie și a ratelor facilităților din jurul ei. Continuând, pe 15 ianuarie Banca Națională a României decidea să relaxeze politica monetară și să reducă dobânda. Încă de la începutul pandemiei, aceasta s-a înjumătățit după mai multe ajustări, motiv de bucurie pentru cei ce au credite.
Mai mulți români s-au confruntat cu multe probleme aduse de contextul pandemic, iar creditele au fost extrem de discutate. Diferite persoane au rămas fără locuri de muncă și multe industrii au fost afectate, astfel că anumite companii au avut de suferit. În momentul în care noul coronavirus a afectat economia, totul s-a redus în jurul creditelor la care oamenii au recurs pentru a accesa anumite bunuri.
Indicele ROBOR s-a aflat într-o scădere vizibilă încă de când pandemia a făcut ravagii în foarte multe domenii. Spre exemplu, în 2020 indicele se încheia la 2,03% an, în timp ce la începutul anului trecut se afla la 3,19%. Ajustările dobânzilor reprezintă motive de fericire pentru foarte multe persoane ce au credite în lei.
Nu doar persoanele ce au aceste credite se bucură de măsurile luate de BNR, cât și companiile. Printre schimbări se numără și faptul că furnizarea lichiditate a băncilor și cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară ajută finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.
De asemenea, s-au luat măsuri pentru flexibilitatea cadrului de regrementare în timp ce instituțiile de credit și IFN-urile pot ajuta persoanele și companiile ce au credite. Împrumutătorii vor putea amâna plata creditelor persoanelor fizice și juridice ce au fost afectate de contextul pandemic, fără a se aplica condițiile ce vizează gradul de îndatorare, limitarea creditului în funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.