Blue Air a fost preluat de către Stat. Compania a rămas cu 25% acțiuni

de: Ioana Bucur
17 11. 2022

După scandalul în care a fost implicat în toamna acestui an, s-a decis ca Blue Air să fie preluat de Stat. Compania a rămas cu 25% din totalul acțiunilor, în timp ce restul de 75% vor fi controlate prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Ce au transmis reprezentanții firmei cu privire la procesul ce urmează să fie parcurs.

Blue Air a fost preluat de către Stat

Statul a devenit acționar majoritar al companiei, preluând nu mai puțin de 75% din acțiunile Blue Air. Reprezentanții liniei aeriene au confirmat începerea procedurii, precizând că până la preluarea oficială este un întreg proces de parcurs, neputând să dea un termen pentru finalizarea acestuia.

Preluarea celor 75 de procente a fost una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român. Compania nu a plătit nicio rată din împrumutul primit de la EximBank cu garanția statului, acesta fiind cel care și-a asumat plata acestora din noiembrie 2021.

Cadrul legal pentru acordarea de ajutoare din partea autorităților române a fost creat printr-o ordonanță de urgență în care se prevede preluarea de către stat a celor 75% din acțiunile Blue Air, în situația în care compania nu va putea să își achite datoria.

Statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanțe, a avut, încă de la acordarea acestei scheme de ajutor, doi reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei.

Tarom, în proces de restructurare

Cu toate astea, Blue Air a ajuns în incapacitate de plată, fără să existe niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.

La începutul lunii noiembrie, Sorin Grindeanu transmitea că este puțin probabil ca Tarom că poată acoperi în totalitate oferta de servicii Blue Air, în cazul în care compania nu-și va mai relua zborurile, răspunzând unei interpelări făcute de deputatul PNL Valentin Ilie Făgărăşian.

„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va sprijini, în limita competenţelor şi atribuţiilor legale, demersurile pe care Blue Air le va întreprinde în acest sens”, mai spune oficialul. În privinţa preluării curselor aeriene ale Blue Air de către compania naţională Tarom, Sorin Grindeanu precizează în răspunsul oficială că „Tarom se află în proces de restructurare, planul de restructurare fiind în evaluarea Comisiei Europene”.