S-a aflat care sunt blocurile în care românii cumpără cele mai multe apartamente. Motivul pentru care apartamentele se vând ca pâinea caldă în aceste blocuri ar fi acela că sunt cele mai sigure. Care sunt detaliile de care trebuie să ai habar dacă vrei să te muţi în curând.
Un expert în piața imobiliară a dezvăluit că blocurile construite după 1980 sunt cele mai căutate în prezent.
Motivul principal pentru care toată lumea vrea un apartament într-un astfel de bloc este acela că acest tip de construcție ar fi mai rezistentă.
Asta caută românii după seismele devastatoarea care au avut loc în Turcia. Se orientează către blocuri mai rezistente.
„După cutremurele din Turcia, blocurile vechi nu prea mai sunt așa căutate: ’60-’70-’80 ani de construcție. Mie mi-au scăzut prețurile cu 30%. Am pus într-o dimineață anunț: 2 camere, bloc din ’55, fără risc seismic. A sunat telefonul, am avut 4 apeluri. După cutremurul din Turcia nu a mai sunat telefonul două săptămâni pentru apartamentul ăla. Și ce să fac, am scăzut prețul, ca să se vândă. Chiria e mai mare într-un bloc nou pentru că e și frica asta de cutremur. A intrat frica în oameni”, a declarat Şerban Trâmbiţaşu.
Motivul pentru care blocurile construite după anii 80 ar fi mai rezistente este acela că au fost construite cu mai mult simț de răspundere, asta după ce România a fost zguduită puternic de cutremurul din 1977.
„Blocul să fie după 80! De ce? În ’77 a fost cutremurul ăla rău și imediat după ’77, adică ’80-’81-’82-’83-’84, memoria victimelor era încă vie. A fost tragic. Ar trebui să îți iei trei garsoniere în blocurile construite în anii ’80-’81-’82-’83-’84”, a mai spus Şerban Trâmbiţaşu în podcastul lui Radu Țibulcă.
Pe de altă parte, România este vizată de un cutremur de intensitate mare, potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, prof. dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizica Pământului. Asta se va întâmpăla în următorii 7 ani.
„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.
Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, spunea Gheorghe Mărmureanu.