Încă de când au apărut, monedele virtuale au fost criticate și lăudate deopotrivă. Pentru unii, însă, au devenit extrem de folositoare și cam unica investiție care poate fi făcută.
Moneda națională a Venezuelei, bolivarul, s-a depreciat puternic și oamenii de acolo nu mai pot cumpăra mare lucru cu ea. De fapt, pentru a cumpăra un kilogram de legume, spre exemplu, au nevoie de un geamantan de bani, la propriu, în condițiile în care țara e afectată de hiperinflație.
O ceașcă de cafea costă acum 2.800 de bolivari, adică e cu aproape 380% mai scumpă decât în urmă cu 12 luni. Și asta după ce moneda a fost denominată și s-au tăiat cinci zerouri, potrivit BBC.
Cum salariile venezuelenilor, plătite în bolivari, nu mai valorează nimic, mulți dintre aceștia au decis să parieze pe Bitcoin. Chiar dacă cea mai cunoscută monedă vituală s-a dus în cap – de la 15.000 de dolari în 2017 la sub 3.000 de dolari acum – asta nu i-a oprit pe mulți tineri din Venezuela. Tot e mai bine decât să-ți economiile în bolivari.
Un tânăr în vârstă de 28 de ani, care acum lucrează în Venezuela, preferă să trimită bani acasă prin intermediul Bitcoin, mai ales că evită taxele percepute de serviciile de transfer de bani clasice.
„Am descoperit monedele digitale în 2017, când am rămas fără job în Venezuela. Chiar dacă aș fi lucrat, nu aveam mare lucru, în condițiile în care salarul minim era atunci 4 dolari pe lună”.
Există mulți critici care cred că Bitcoin și alte monede virtuale reprezintă, de fapt, un paravan pentru spălarea de bani sau tranzacțiile ilegale. Dar pentru venezueleni este cel mai bun mijloc de a-și păstra economiile.
Statisticile arată că majoritatea freelancerilor din Venezuela preferă să fie plătiți în bani digitali. Chiar dacă valoarea acestei monede virtuale este extrem de volatilă, tot se aleg cu ceva de pe urma muncii lor. Mai ales că majoritatea nu dețin conturi în străinătate, care să le permită să facă transferuri în dolari.
Un inginer IT, plătit în bani virtuali, se declară fanul monedelor vituale și susține că astfel a putut avea acces și la lumea financiară din afara Venezuelei.
„Nu avem voie să cumpărăm dolari americani sau altă valută. Nu avem acces la serviciile bancare globale, așa că putem depăși aceste bariere doar cu ajutorul criptomonedelor”.
Nu a durat, însă, mult până ca Guvernul de la Caracas să intervină. Recent, a anunțat că va plafona valoarea monedelor digitale pe care le poate primi cineva din țară și a început să perceapă comisioane la anumite tranzacții.
Un lucru este cert: venezuelenii au descoperit criptomonedele și nu par să-și piardă atât de repede interesul pentru acestea. În orașul columbian Cucuta, aflat chiar la granița cu Venezuela, a apărut deja primul bancomat pentru criptomonede. Dacă venezuelenii dețin Bitcoin, pot retrage de la ATM pesos, moneda națională a Columbiei.
Venezuelenii pariază pe Bitcoin și, cum nu se întâmplă de multe ori în astfel de cazuri, ei nu sunt investitori care caută să speculeze, ci simpli cetățeni.