Biserica, scutită de impozitul pe profit. Ce va verifica ANAF

Biserica, scutită de impozitul pe profit. Ce va verifica ANAF
Biserica, scutită de impozitul pe profit

Bisericile vor fi scutite de plata impozitului pe profit, în anumite condiții, pe care le va verifica ANAF-ul. Modificările au fost aduse recent Codului Fiscal, ce au fost supuse dezbaterii publice săptămâna precedentă. Ce va verifica Fiscul? Ce condiții trebuie să îndeplinească bisericile pentru a scăpa de impozit?

Biserica va fi scutită de impozitul pe profit, în anumite condiții

Codul Fiscal a suferit unele modificări, supuse dezbaterii publice săptămâna trecută. Schimbările prevăd, printre altele, și scutirea bisericilor de plata impozitului pe profit, numai dacă îndeplinesc anumite condiții, pe care le va verifica ANAF-ul. Actul normativ va fi adoptat cel mai probabil în prima ședință de Guvern.

Biserica, scutită de impozitul pe profit. Ce va verifica ANAF
Biserica va fi scutită de impozitul pe venit, în anumite condiții

Conform acestuia, unitatea locală de cult reprezintă unitatea cu personalitate juridică, componentă a structurii organizatorice locale a unui cult religios, potrivit legii și statutelor/codurilor canonice proprii, ce obține venituri, conforme cu legea de organizare și funcționare, și conduce contabilitatea în partidă simplă, în conformitate cu reglementările aplicabile. Unitățile de cult vor fi scutite de plata impozitului pe profit, prin introducerea unei noi litere, anume k) la alineatul 2) al articolului 13.

Modificarea Codului Fiscal

„Nu intră sub incidenţa prezentului titlu (categoriile de contribuabili obligate să plătească impozit pe profit – n. red.) următoarele persoane juridice române: unitatea locală de cult, definită potrivit art. 7 pct. 48, în măsura în care veniturile obţinute sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată”, prevede articolul 13.

În ce condiții se acordă reduceri fiscale

Mai clar, în cazul în care biserica va folosi toate fondurile pe care le obține de la enoriași, și nu numai, pentru întreținerea bisericii ori efectuarea unor lucrări de construcție, de consolidare sau reparație, ori de învățământ sau oferirea unor servicii de asistență socială nu va mai fi obligată la plata impozitului pe profit.

Biserica, scutită de impozitul pe profit. Ce va verifica ANAF
Schimbările Codului fiscal prevăd și scutirea bisericilor de plata impozitului pe profit,  dacă îndeplinesc anumite condiții

Lăcașurile de cult și alte unități pentru care se acordă reduceri fiscale vor fi înregistrate într-un registru al ANAF, ce va fi afișat pe site-ul oficial al instituției. Înscrierea se va face doar dacă bisericile și alte entități respectă anumite condiții.

  1. desfăşoară activitate în domeniul pentru care a fost constituită, pe baza declaraţiei pe propria răspundere
  2.  şi-a îndeplinit toate obligaţiile fiscale declarative prevăzute de lege
  3. nu are obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile
  4. a depus situaţiile financiare anuale, prevăzute de lege
  5.  nu a fost declarată inactivă, potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI