Biserica oaselor. Ce ascunde capodopera macabră din Sedlec?

Biserica de oase, capodopera din schelete de oameni

Biserica făcute din oase umane din Sedlec are o poveste aparte. Este o capelă romano-catolică ce are bazele pe un cimitir cu hramul „Tuturor sfinților”

Osuarul din Sedlec

Capela de pe cimitirul sfinților din suburbia orașului Kutná Hora din Republica Cehă, continuă să uimească. În 1278, Henric, s-a abătut de la cisterciene și a fost trimis în Țara Sfântă. S-a întors cu o mică parte de pământ care a fost scoasă din Golgota , bucată pe care a răspândit-o în cimitirul abației. În mijlocul secolului al XIV-lea, pe timpul așa cunoscutei Morți Negre, după Războaiele din Husite, mii de oameni au fost îngropați în cimitirul mănăstirii.

În jurul anilor 1400, biserica gotică a fost construită cu un nivel superior în cimitirul în cauză, alături de o capelă care era folosită pe post de osuar pentru ggropile comune. Exhumarea scheletelor a fost făcută în 1511, de către un călugăr pe jumătate orb. Cioplitorul care s-a ocupat de lucrările în cauză a fost František Rint, angajat în 1870 de către familia Schwarzenberg.

Biserica de oase din Sedlec, capodopera macabră
Biserica de oase din Sedlec, capodopera macabră

40.000 de schelete

Turiștii care vin anual să vadă cu ochii lor capodopera, sunt absolut uluiți de ornamentele bisericii și de mobila creată doar din oseminte umane. Candelabrul imens de la intrarea în biserică este și el alcătuit de un număr impresionant de oase, mai ales că este singurul care cuprinde de la cap la coadă scheletele uman. De asemenea, turnurile sunt și ele împodobite cu cranii umane cu două oase sub ele în formă de X.

Altarul este în stânga camerei și are un grilaj deosebit din oseminte stivuite a mii de cadavre. În cele patru colțuri ale bisericii sunt așezate patru grămezi de oase sub form unul clopot, iar ramele, lustrele și coloanele sunt realizate tot din oseminte. În lume mai există astfel de capodopere numite: „Catacombele Capucinilor” din Palermo, Sicilia și „Capela Oaselor” din Evora, Portugalia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI