Fiscul a anunțat că va obliga Bisericile să se înregistreze într-un registru special și le va pune la dispoziție și documentele necesare. Nu înseamnă însă că vor plăti impozite mai mari.
Registrul la care face referire ANAF vizează organizarea Registrului entitãţilor/unitãţilor de cult pentru care se acordã deduceri fiscale. Cu alte cuvinte, acele entități din România care beneficiază de un anumit sistem fiscal preferențial în cazul donațiilor sau al contribuțiilor. E un statul fiscal similar cu cel al ONG-urilor.
Practic, Bisericile ar trebui să dea cu semnătura într-un Registru unde se regăsesc toate organizațiile non-profit care încasează bani din donații sau din alte activități.
Teoretic, potrivit legii, Biserica Ortodoxă Română, spre exemplu, plătește taxe și impozite doar pe clădirile și terenurile aflate în folosință, pe salariile angajaților (personal clerical și neclerical), precum și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic.
Dar aici există niște portițe și, după cum susține chiar site-ul Patriarhiei, aceste impozite sunt plătite doar dacă „fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaționale și culturale”. Având la dispoziție atâtea direcții în care ai putea să trimiți banii, e lesne de înțeles că plata impozitelor poate fi evitată la umbra unei legi neclare.
Ideea impozitării BOR a fost avansată încă din 2017 de actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate”.
De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic. Mai ales că politicienii, indiferent de culoarea politică, preferă să colaboreze îndeaproape cu preoții, având în vedere influența pe care o au aceștia în rândul enoriașilor.