Biserica catolică, măsuri clare pentru prevenirea epidemiei: diferențe majore față de ignoranța BOR

de: Puiu Alexandru
11 03. 2020

Câteva declarații ale purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române au devenit virale, în urmă cu câteva zile. Oficialul a dat dovadă de ignoranță față de epidemia cu care se confruntă țara noastră. În același timp, oficialii bisericii catolice au un plan clar de prevenire.

Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-o declarație pentru Realitatea PLUS, după ce mai multe voci au cerut închiderea bisericilor pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus.

„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR pentru postul Realitatea PLUS. Vasile Bănescu a insistat pe respectarea legilor în vigoare de către preoți, fără a detalia un plan clar pentru prevenirea răspândirii epidemiei cu COVID – 19.

De partea cealaltă a baricadei, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a publicat un comunicat oficial pe marginea coronavirus cu o serie de măsuri civilizate pentru a nu facilita răspândirea epidemiei. În acest scop, de exemplu, icoanele vor fi dezinfectate în biserici, iar preoții se vor spăla pe mâini cu apă și săpun, înainte de împărtășanie. Vor face un efort pentru a evita strângerile de mâini, dacă nu s-au spălat.

„Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, ținând cont de sfaturile și recomandările MAI, dispune anularea participării preoților și a credincioșilor la toate evenimentele programate, recomandă preoților ca înainte de Împărtășanie să se spele pe mâini cu apă și săpun, pregătirea și administrarea sfintei Împărtășanii să fie în condiții de igienă totală, evitarea strângerii de mână neurmată de igiena mâinilor, igienizarea și dezinfecția suprafețelor de mediu, a obiectelor (icoane și cruci) cu dezinfectanți după fiecare celebrare publică”, se arată în comunicatul semnat de episcopul Virgil Bercea.