Cum să obții bilete de tratament pentru pensionari 2023? Circa 60.000 de persoane vor putea beneficia de aceste bilete de tratament. Pot fi utilizate numai în unitățile agreate de către Casa Națională de Pensii Publice. Aflați în rândurile următoare lista completă cu stațiunile prețurile.
În fiecare an, Casa Națională de Pensii contractează locuri la tratament balnear și repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă de pensii, în funcție de numărul total de beneficiari. Desigur, acest proces se face doar în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat.
Biletele sunt distribuite prin casele teritoriale de pensii, iar locurile distribuite vor fi repartizate pe cel mult 19 serii de prezentare. Un lucru important de precizat este faptul că numărului de bilete oferite de CNPP i se adaugă biletele de tratament contractate cu alți operatori economici. Prin urmare, numărul total de beneficiari ar putea fi de peste 100.000.
Odată obținute biletele de la Casa Națională de Pensii Publice, beneficiarii se pot bucura de un sejur de 16 zile. Prețul acestuia include și suma aferentă celor 12 zile de tratament.
Citește și: Veste importantă pentru acești pensionari din România. Ce trebuie să depună la Casa de Pensii
Pentru cei interesați care doresc să beneficieze de aceste bilete, trebuie să depună o cerere în acest sens la casa teritorială de pensii. În momentul în care biletul va fi eliberat, la cerere vor fi atașate și documentele necesare, potrivit autorităților.
Este posibil să nu beneficiați de bilet, chiar dacă depuneți cererea, deoarece documentele vor fi departajate de un punctaj calculat de cei de la casa de pensii teritorială.
Atunci când depun cererea, potențialii beneficiari trebuie să menționeze trei stațiuni, iar mai apoi vor fi repartizați, în funcție de locurile disponibile. La depunerea cererii, trebuie să prezentați actul de identitate și cuponul de pensie.
Mai apoi, în luna în care doresc să meargă la tratament, trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie, valabil cel mult 30 de zile, înainte de a fi selectați.
Citește și: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România. Primesc un nou ajutor de la stat
Stațiunile în care se acordă biletele de tratament pentru pensionari sunt de interes național și local. Prețurile sunt de 2.652 de lei și 2.524 de lei, în funcție de stațiunea pe care o alegeți.
Stațiunile de interes național sunt următoarele: Amara, Azuga, Buşteni, Buziaş, Băile Govora, Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Câmpulung Moldovenesc, Cap Aurora, Călimăneşti-Căciulata, Costineşti, Covasna, Eforie Nord, Eforie Sud, Geoagiu-Băi, Gura Humorului, Jupiter, Mamaia, Mangalia, Moneasa, Neptun-Olimp, Poiana Braşov, Predeal, Pucioasa, Slănic, Saturn, Sinaia, Sângeorz-Băi, Slănic-Moldova, Sovata, Târgu Ocna, Târgu-Neamţ, Techirghiol, Vatra Dornei, Venus, Voineasa, Zona Parâng-Petroşani, Zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ și Râşnov-Braşov.
Stațiunile de interes local sunt următoarele: 1 Mai, Albac, Albeştii de Muscel, Arieşeni, Balvanyos, Bazna, Bălţăteşti, Băile Homorod, Băile Turda, Băile Băiţa, Borsec, Borşa, Bran, Breaza, Călacea, Cheia, Crivaia, Durău, Harghita-Băi, Horezu, Izvoru Mureşului, Lacu Roşu, Lacu Sărat, Lipova, Moieciu, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Păltiniş, Pârâul Rece, Praid, Săcelu, Sărata Monteoru, Secu, Semenic, Snagov, Stâna de Vale, Straja, Soveja, Tăşnad, Timişu de Sus, Tinca, Trei Ape, Vălenii de Munte, Vaţa de Jos, Vişeu de Sus, Zona Fântânele, Zona Muntele Băişorii și Zona Şuior – Baia Sprie.
Anul trecut, bugetul alocat a fost de 200.000.000 de lei și au fost contractate 97.626 de bilete de tratament, însă au fost valorificate doar 92.096 bilete. Bugetul alocat anul acesta este același.