Bicarbonatul de sodiu și oțetul alb, soluții importante pentru curățarea suprafețelor. Cum le folosești

de: Emanuela Pană
26 03. 2020

Vrei să faci „curățenie bio”? În caz că nu știai, poți să lustruiești supreafețele din casă și fără chimicalele din comerţ. Bicarbonatul de sodiu și oțetul alb sunt cele două lucruri care nu ar trebui să lipsească din bucătăria niciunei gospodine.

Armele bio împotriva murdăriei 

Dacă vrei ca oglinzile și gemurile să strălucească cu un minim de efort, atunci iată ce trebuie să faci. Amesecă într-o cană de apă călduță o lingură de oţet alb cu o lingură de amoniac și pune-le într-un recipient cu pompă. Agită bine amestecul, pulverizează pe suprafețe, și sterge totul cu o cârpă moale, care nu lasă scame. Excepție nu fac nici robinetele ori vasele de toaletă, de pe care urmele de carcar se vor face nevăzute.

Ajutându-te de aceste ingrediente, poți curăța chiar și oalele și tigăile în care ai gătit. Tot ce trebuie să faci este să le lași la înmuiat în apa cu detergent de vase și două lingurițe de bicarbonat de sodiu preț de cincisprezece minute. Sau poate îți dorești un covor ca nou? Amestecă o parte de oţet cu două părţi de apă și curăță suprafața acestuia prin mișcări repetate cu un burete mai abraziv.

Ba mai mult, îți poți curăța chiar și bijuteriile sau obiectele de argint cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Așezați bijuteriile într-o cutie din metal sau chiar într-o oală, presărați bicarbonat, apoi turnați apă fierbinte în vas. Pentru a le curăța cât mai bine trebuie să le întoarceți și vă puteți ajuta de o furculiță.

Statuia Libertății, curățată cu bicarbonatul de sodiu

Partea cea mai bună e că aceste ingrediente nu sunt deloc greu de procurat, și sunt ieftine. Le puteți cumpăra dintr-un supermarket sau chiar din magazinul din colț. Chiar dacă pare de necrezut, bicarbonatul de sodiu a fost folosit în 1986 pentru a curăța și restaura Statuia Libertății.

Statuia Libertății, curățată cu bicarbonat de sodiu

După 100 de ani de la inaugurare, americanii s-au hotărât să restaureze Statuia Libertății, însă s-au lovit de o problemă și anume: trebuiau să descopere cea mai eficientă metodă de a curăța cele 300 de foi de aramă ciocănită fără a deteriora materialele. În urma unor teste făcute de ingineri cu tot felul de substanțe abrazive, s-a ajuns la concluzia că bicarbonatul de sodiu a dat cele mai bune rezultate.