Bianca Drăgușanu se declară total împotriva noii legi, care le va interzice numelor celebre din România, inclusiv ei, să mai facă reclamă la jocurile de noroc și la pariurile sportive. Bianca susține, exclusiv pentru Playtech Știri, că această lege va încălca grav drepturile omului de a munci. Prin urmare, vrea să o conteste, dacă va fi promulgată.
Bianca Drăgușanu câștigă sume frumoase de bani și din imagine, din reclamele la diverse produse, inclusiv la o celebră casă de pariuri, pe partea de casino online, alături de Marius Lăcătuș și de Gavrilă Balint.
La aflarea veștii, de zilele trecute, că noua lege le va interzice numelor celebre din România să mai promoveze jocurile de noroc și pariurile sportive, Bianca Dragășanu a luat atitudine, invocând o gravă încălcare a drepturilor omului:
„Cum să nu mă mai lase să fac astfel de reclame? Eu vreau să muncesc, mi se interzice acest drept, să muncesc? Este discriminare și voi face plângere. Dacă eu poate din acești bani îmi creșteam copilul?
S-a gândit cineva la aceasta situație, că poate și sportivii și ceilalți colegi, care fac reclame, trăiesc doar din aceste contracte? E discriminare! Am muncit, ani la rând, pentru numele meu, pentru imaginea mea, eu și din asta trăiesc, din reclame, din ședințe foto.
Să facă legile cum vor ei, pentru ei, acolo, în Parlament, acolo să pună un maxim de 1.000 de euro la venituri. Au văzut ei că la Londra sunt alte legi? Pai, cine spune asta să se mute acolo, dacă nu îi plac legile din țara noastră! Ce, suntem luați de proști?”.
Dar și alte vedete, care au semnat astfel de contracte de imagine, riscă să piardă sume importante de bani. Este vorba despre Ilie Dumitrescu, Gică Craioveanu, Bogdan Stelea, Ciprian Marica, Cătălin Moroșanu, Ruby, Daniela Crudu și Serghei Mizil.
Decizia de a nu le mai permite influencerilor, vedetelor și sportivilor de a mai promova pariurile sportive, pe televiziune sau pe afișaj stradal, a fost luată recent la inițiativa unor senatori liberali, care au votat un amendament mai vechi, care i-a aparținut unui coleg de la UDMR, cu largul sprijin al coaliției.
În schimb, senatorii au permis continuarea reclamelor tv, la jocurile de noroc, dar cu restricţie de difuzare, fiind acceptate doar între orele 23.00 și 6.00, în numele protecției minorilor. Iar reclama outdoor ar urma să nu depășească 30 de metri pătrați.
Fostul președinte al Curții Constituționale, din perioada 2010 – 2016, Augustin Zegrean, a atras ieri atenția asupra posibilelor excese ale acestei inițiative legislative, care, zilele trecute, a trecut deja de camera superioară a Parlamentului României:
„Oriunde, în lumea asta, marii sportivi din asta trăiesc, după ce nu mai fac sport de înaltă performanță. Adică, fac reclame la haine, păpuși, mașini, case, inclusiv la jocuri de noroc!
Dacă statul român face asta, prin reprezentanții săi, atunci se pune problema de a-i întreține, de a le da bani! Pe de altă parte, există un articol în Constituție, cel cu numărul 45, legat de libertatea economică, care este încălcat, printr-o asemenea lege.
Ar fi trebuit poate ca el să fi fost citit cu maximă atenție atunci când au luat decizia respectivă. După mine, această posibilă lege se va opri undeva.
Fie la cealaltă cameră parlamentară, unde poate propunerea va fi citită cu mult mai multă atenție, fie în instanță!”, a declarat Augustin Zegrean, exclusiv pentru Playtech Știri.
Ce prevede articolul 45 din Constituție: „Accesul liber al persoanei, la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora, în condiţiile legii, sunt garantate”.