Beneficiile consumului de usturoi – când, cât și de ce să îl mânânci
Usturoiul este unul dintre cele mai folosite condimente. De asemenea, mai este și un antibiotic puternic și un reglator al colesterolului. Usturoiul își are originile în Asia Centrală, fiind o plantă perenă. Este unul dintre cele mai populare condimente, folosit mereu timp de secole întregi. A fost una dintre primele culturi domestice de om. Usturoiul s-a folosit în scop medicinal încă din Egiptul Antic, acolo apare a fi menționat ca și tratament pentru râni și infecții.
Încă de atunci, diferite studii și ramuri ale medicinii tradiționale au demonstrat că usturoiul reprezintă un important agent antibiotic, susține sistemul imunitar și reglează în același timp tensiunea arterială.
Beneficiile usturoiului
- Antifungic și antibacterian
Multe studii dovedesc că usturoiul are puternice efecte antibacteriene. Conform rezultatele, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea unei anumite bacterii, bacteria Helicobacter pylori. Această bacterie contribuie la dezvoltarea ulcerului gastric și cel duodenal. De asemenea, datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate elimina Candidei albicans. Este cea mai frecventă ciupercă responsabilă de cadidoza vaginală.
- Antibiotic natural
Usturoiul are un efect de antibiotic natural împotriva anumitor micro-organisme. Acestea sunt: E. Coli, Proteus, Stafilococul. De asemenea, are efect antibacterian și împotriva paraziților intestinali datorită efectului său antihelmintic.
- Accelerează vindecarea rănilor
Usturoiul este foarte cunoscut și pentru faptul că vindecă mai repede infecțiile urechilor. Deseori, acestea apar la copii. Usturoiul acționează ca un antibiotic natural fără a avea efecte secundare și nu distruge bacteriile sănătoase. Puteți introduce în ureche sucul crud de usturoi obținut doar din câțiva căței mici de usturoi. De asemenea, usturoiul are efecte benefice și asupra pielii. Un consum regulat de usturoi face pielea netedă și o tonifică, iar unghiile devin mai tari. Usturoiul ține sub control și mătreața și ajută în caz că aveți probleme cu pierderea de păr.
Cum se consumă usturoiul
Crud. Bulbii de usturoi sunt foarte folosiți atunci când condimentăm carnea pentru grătar, tocana și alte preparate. Consumul de usturoi ca și condiment în mâncare este un mod excelent de a beneficia de toate proprietățile sale.
Uscat. Usturoiul uscat are o durabilitate mai mare și are o aromă mult mai blândă.
Murat. Cățeii de usturoi sunt consumați murați mai ales în combinație cu alte plante medicinale. Atunci când sunt murați, au o textură și o aromă mult mai bună și diferită.
Pulbere. În această formă, cățeii de usturoi sunt mult mai fini și sunt amestecați, de obicei, cu sare și alte mirodenii.
Cataplasma. Mirosul este mult mai puternic și poate fi neplăcut pentru mulți. Folosirea usturoiului zdrobit este foarte eficient pentru tratarea acneei dar și pentru eliminarea verucilor.
Efecte adverse
În mare parte, usturoiul este foarte sigur pentru marea majoritatea a oamenilor, dacă este luat pe cale orală. Cu toate acestea, usturoiul poate provoca o respirație urât mirositoare și o senzație de arsură la nivelul gurii. La nivelul stomacului poate provoca gaze, vărsături, greață și diaree. De asemenea, reacțiile adverse pot fi mult mai pronunțate în cazul în care usturoiul este consumat crud. Astmul a fost raportat la persoanele ce lucrează des cu usturoiul. Sunt șanse să te confrunți și cu reacții alergice. Dar, cum am mai spus, este foarte sigur pentru majoritatea persoanelor.