Bellu şi Bitang au intrat în Cartea Recordurilor. Pentru ce sunt lăudați în lumea întreagă

de: Gabriel Esanu
28 10. 2020

Octavian Bellu și Marian Bitang sunt antrenorii sub comanda cărora gimnastica din România a trăit clipe de aur. Și la propriu, și la figurat. Iar pentru rezultatele înregistrate la lotul național, cei doi au ajuns și în Cartea Recordurilor. Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) a omologat astăzi performanța lor la categoria „Cei mai de succes antrenori din lume – duo.

„La 12 ani de la recunoaşterea oferită antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang drept cei mai de succes antrenori din lume, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) a publicat un nou record al acestora. Este vorba de recordul ”Cei mai de Succes Antrenori din Lume – Duo'”, se arată în comunicatul oferit de Agerpres.

305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice pentru cuplul Bellu / Bitang

Academia Recordurilor Mondiale a stabilit că Octavian Bellu și Mariana Bitang au câștigat 305 medalii. Toate acesta la nivel de Campionate Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) este cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale. Și, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang sunt, oficial, cea mai bună pereche de antrenori din istoria sportului!

Octavian Bellu a fost în cadrul colectivului de antrenori de la lotul național de gimnastică încă din 1981. Iar din 1990 a devenit antrenor principal. Iar Mariana Bitang s-a alăturat și ea proiectului începând cu 1993. Cei doi au rămas în fruntea gimnasticii românești, cu uriaș succes, până în 2005. Când au decis să plece din cauza unor neînțelegeri cu oameni importanți din federație. Au revenit în 2010, după cinci ani foarte grei pentru gimnastica din România. Și au dat semne că pot revitaliza lotul național, deși dispuneau de foarte puțină susținere din partea autorităților.

Cu performanţe absolut uluitoare, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au fost implicaţi şi în mai multe scandaluri. În 2016, fosta gimnastă Maria Olaru a publicat o carte cu multe pasaje controversate. Se vorbea şi de o latură violentă a celor doi antrenori. Şi de „teroarea” în care se trăia la lotul naţional de gimnastică.

„Nu spune nimeni că antrenamentele la Deva au fost ca o bătaie cu petale de trandafiri. Dar nici altfel de bătaie! Erau, în schimb, momente în care tu, antrenor, ieşeai din sală şi îţi dădeai palme. Venea concursul peste tine şi exerciţiul era departe de a fi gata. Disciplina e una, teroarea e alta. Un lucru la care am ținut întotdeauna a fost să nu dau sportivului senzația că el conduce antrenamentul. Nu, îl conduc eu!”, declara la vremea respectivă Octavian Bellu, pentru GSP.