Belarus va ataca o țară NATO? Anunțul șoc: ‘Avem toate motivele să folosim armele’

de: Ștefan R. Apostol
30 10. 2023

Cu toată atenția lumii occidentale îndreptată spre Orientul Mijlociu, foarte aproape de România, Belarus face declarații cu caracter războinic la adresa unui stat NATO. Citește mai departe și află dacă Belarus va ataca o țară NATO, și care este aceasta.

Belarus și amenințările la adresa a trei state, membre NATO

La două luni de la declanșarea ostilităților în Ucraina, prin invazia Rusiei, aliatul permanent al Kremlinului, statul Belarus se aventura în a face amenințări directe către trei state europene, memebre ale Alianței Nord Atlantice.

Vezi și: Aleksandr Lukașenko își scoate colții în fața NATO și amenință cu atac nuclear: ”Belarus nu este Rusia”

Amenințările erau enunțate de către Secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Alexander Volfovich, declarând la momentul aprilie 2022 că Polonia, Lituania și Letonia vor suferi ”distrugeri, moarte și explozii” dacă vor ataca Belarusul.

Exercițiile militare din Belarus ridică tensiuni în Polonia și Lituania

Dar, evenimentele din 7 octombrie, atacul surpriză al Hamas asupra Israelului, a accentuat urgența dezbaterii în curs în Lituania cu privire la amenințările directe făcute de Belarus.

Amenințarea unui atac transfrontalier similar în Lituania, ca și în Israel, a părut destul de reală atunci când grupul Wagner al Rusiei s-a mutat în Belarus la începutul acestui an. De atunci, discuțiile despre un potențial atac hibrid s-au stins.

Află despre: Volodimir Zelenski, intervenție fulger la frontiera cu Belarus. Ce vrea să facă liderul ucrainean, de fapt

Politicienii au dat asigurări că se are grijă de securitatea țării, fiind elaborate planuri de apărare, și se organizau diverse exerciții pentru a testa pregătirea militară, iar conceptul de rezistență la nivelul întregii societăți prindea contur.

Lituania, în pericol. Belarus va ataca o țară NATO?

Autoritățile de la Vilnius sunt acum, poate mai mult ca oricând, în alertă, mai ales și după declarațiile făcute de un oficial de rang înalt din guvernul de la Minsk, Pavel Muraveiko, în discursul său susținut săptămâna trecută.

”Nimeni în lume nu ar fi condamnat Belarusul pentru astfel de acțiuni ” – Pavel Muraveiko

Conform presei locale, Pavel Muraveiko, prim-secretar de stat adjunct al Consiliului de Securitate din Belarus, consideră că Minskul ”are toate motivele pentru o agresiune împotriva Lituaniei” pentru a asigura tranzitul mărfurilor belaruse.

”Lituania ne-a interzis efectiv să ne mutăm bunurile peste graniță. În conformitate cu toate normele de drept internațional, un astfel de pas este considerat agresiune economică.

Din punctul de vedere al logicii de bază, avem toate motivele să folosim forța armelor pentru a străpunge un coridor care este vital pentru noi”, a declarat oficialul belarus.

Vezi și: Vine războiul în Europa?! Informații de ultimă oră, s-a deschis focul asupra trupelor de la granița Belarusului

Muraveiko consideră că nimeni în lume nu ar fi condamnat Belarusul pentru astfel de acțiuni în alte circumstanțe, dar acum, probabil că Belarusul nu va risca să spargă coridorul din cauza ”presiunii fără precedent din partea Occidentului”.

Experții nu sunt convinși de o posibilă rezistență

Andrejus Šildiajevas, un instructor militar lituanian în Ucraina, a declarat că țara trebuie să se pregătească să reziste, pe cont propriu.

„În primele săptămâni, nimeni nu ne va ajuta, până când toată lumea din NATO se va aduna.

Vilnius se află la 30 de kilometri de graniță și vom pierde jumătate din oraș până la sosirea ajutoarelor.

Trebuie să știm cum să ne apărăm. Nu există o altă modalitate de a o spune”, a declarat Šildiajevas.

Subiectul decalrațiilor înaltului oficial din Belarus fac referire la Golul Suwałki, o secțiune de 100 de kilometri de lățime a frontierei lituaniano-poloneze care se învecinează cu Oblastul Kaliningrad al Rusiei la vest și cu Belarus la est.

Golul Suwałki este o secțiune de 100 de kilometri de lățime

Într-un război ipotetic, ar fi crucial pentru Rusia să cucerească rapid golul Suwałki Gap pentru a tăia calea terestră a aliaților NATO către statele baltice, arată analiștii strategici europeni.

Află și: Putin îl ajută pe prietenul Lukașenko. Rusia trimite rachete în Belarus, decizia de ultim moment 

Lituania și Polonia au avut îngrijorări cu privire la securitatea coridorului cu mult înainte de invazia din Ucraina. Țările au convenit să intensifice protecția acestei secțiuni de frontieră încă din 2019.