Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a lansat o avertizare fermă cu privire la răspunsul țării sale în fața unor acțiuni care necesită un singur răspuns, mai exact, cel al armelor nucleare. Liderul din Belarus a expus clar situația în care va ataca inclusive țări NATO. Deși susține că forțele Belarusului sunt incomparabile cu cele NATO, liderul de la Minsk are puține planuri, dar sigure. Anunțul său recent a creat noi tensiuni în Occident, astfel că, țările din vecinătate vor fi mai precaute.
Lukașenko se teme în fața unei agresiuni externe, declarând astfel că Belarusul este hotărât să se apere cu toate mijloacele necesare, inclusiv cu potențialul său nuclear. Această declarație a stârnit atenția comunității internaționale și a ridicat preocupări cu privire la escaladarea tensiunilor în regiune.
Într-un interviu acordat pentru CNN, Lukașenko a atras atenția asupra faptului că orice formă de agresiune la adresa Belarusului va întâmpina un răspuns imediat și hotărât din partea țării sale. El a subliniat că, în cazul unei agresiuni lansate din Polonia, Lituania sau Letonia, Belarusul va folosi toate resursele disponibile pentru a se apăra.
”Nu poate exista decât o ameninţare; o agresiune împotriva ţării noastre. Dacă agresiunea împotriva ţării noastre este lansată din Polonia, Lituania, Letonia, vom răspunde imediat cu tot ceea ce avem.
NATO se află în spatele Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. Înţelegem, cu siguranţă, că forţele sunt incomparabile”, a spus LUkașenko.
Lukașenko a subliniat că, deși dispune de armament nuclear (rusesc) în teritoriu, acesta nu va fi folosit decât în cazul unei agresiuni directe și numai ca parte a unei strategii de disuasiune. El a confirmat că a aprobat acest plan, fără a oferi informații publice despre strategii.
”N-am adus armament nuclear (rusesc) aici pentru a speria pe cineva. Da, armamentul nuclear reprezintă un factor puternic de disuasiune. dar acesta este armament tactic nuclear, ci nu strategic. De aceea îl vom folosi imediat ce se lansează o agresiune asupra noastră”, a continuat el.
Președintele Belarusului a menționat că obiectivul principal este acela de a asigura securitatea și suveranitatea țării, subliniind faptul că armamentul nuclear nu a fost adus în teritoriu pentru a intimida, ci pentru a descuraja posibile atacuri.
Mai mult, liderul de la Minsk face o paralelă între Rusia și Belarus, punând pe un piedestal cea dintâi țară, care a rezistat eroic într-un război care durează de mai bine de 1 an. În acest context, Lukașenko subliniază că o astfel de situație nu se poate pune în discuție pentru țara sa, care ar fi cucerită în mai puțin de o lună.
De aceea, doar în cazul unor agresiuni, forțele armate belaruse vor acționa direct cu arme nucleare. Declarația lui Lukașenko a generat discuții în cadrul comunității internaționale cu privire la implicațiile și consecințele unor eventuale acțiuni militare în regiune.
”Armamentul nuclear (rus) desfăşurat în Belarus nu va fi folosit, cu siguranţă, dacă nu ne confruntărm cu o agresiune.
Numai dacă un act de agresiune este comis împotriva noastră, un atac împotriva Belarusului, nu vom întâzia, aştepta şi celelalte. Vom folosi întregul arsenal în disuasiune.De ce? Belarusul nu este Rusia. Belarusul nu poate observa şi aştepta ceva. Este o distanţă mare de la Brest (un oraş în sudul Belarusului) la Vladivostok (un oraş în Estul Îndepărtat rus), însă teritoriul nostru poate fi cucerit într-o lună şi nu ne va mai rămâne nimic”, a declarat președintele Belarusului.