Potrivit reprezentanților DIICOT, Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași, a fost pusă sub control judiciar. Este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare la Operă. Prejudiciul este de 5 milioane de lei.
În același dosar, procurorii au luat măsuri și față de alte 10 persoane. Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Iași și ofițeri de poliție judiciar au avut o misiune destul de grea luni dimineață. Aceștia au efectuat 26 de percheziții domiciliare în Iași și București, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals și constituire de grup infracțional organizat, delapidare, în legătură cu mai multe nereguli în cadrul Operei Naționale Română din Iași. După terminarea perchezițiilor, Beatrice Rancea a fost dusă de către polițiști la sediul DIICOT Iași pentru audieri.
La Opera Națională Iași există de mai mult timp conflicte între o parte din angajați și managerul instituției, Beatrice Rancea. S-au efectuat mai multe plângeri penale de ambele părți, urmând să fie deschise acțiuni în judecata. Conform DIICOT și IGPR, la începutul anului 2014, în Iași și București s-a constituit un grup infracțional. Acesta era condus de către o persoană, manager al unor instituții culturale. La acest grup au aderat, ulterior, mai multe persoane ce participau la infracțiuni pentru interese proprii. Membrii ce făceau parte din acest grup au obținu sume de bani ce proveneau din alocări de la bugetul de stat și subvenții. Ei foloseau diferite metode pentru a nu fi prinși de către oamenii legii. Cu toate acestea, au existat și probleme.
Acțiunile membrilor acestui grup vizau delapidarea subvențiilor acordate de Ministrul Culturii pentru promovarea sistemului cultural. Această procedură era făcută prin intermediul Operei Naționale Române Iași și Opera Națională București. Activitatea infracțională a grupului a acoperit întreaga gamă a achizițiilor, dar și cheltuieli cu alți colaboratori și chirii. Scopul principal ar fi fost delapidarea sumelor de bani pentru satisfacerea intereselor proprii ale colaboratorilor grupului și membrilor acestuia, prin manopere frauduloase.
„Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”, spune Poliţia Română.