Managerul Institului „Marius Nasta” atrage atenția asupra creșterii cazurilor care au nevoie de internare în ATI. Beatrice Mahler susține că, în ultima săptămână, numărul pacienților cu forme mai grave este în creștere, motiv pentru care este nevoie de o secvențiere a virusului pentru a identifica ce tulpină generează aceste forme mai grave.
Potrvit medicului Beatrice Mahler, situația pacienților din secțiile de Terapie Intensivă devine mai îngrijorătoare, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat creșteri ale numărului de infectări care dezvoltă forme mai grave.
Managerul Institului „Marius Nasta” susține că este nevoie urgentă de analiză a probelor biologice recoltate de la acești pacienți pentru a fi identificată varianta care generează aceste cazuri. Beatrice Mahler nu a exclus că această tulpină îngrijorătoare să nu fie, de fapt, subvarianta BA.2, cunoscută ca fiind mai agresivă decât BA.1, poate chiar similară ca menifestări cu tulpina Delta.
„Numărul pacienţilor internaţi în secţia COVID şi în ATI COVID este în uşoară creştere. În ultima săptămână constatăm o schimbare în ceea ce priveşte numărul cazurilor cu forme severe, care este în creştere. Cred că este importantă, în acest moment, efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2”, a afirmat medicul.
Medicul Beatrice Mahler susține că subvarianta BA.2 acționează mai agresiv decât BA.1, producând modificări sau mutații la nivelul proteinei Spike. De asemenea, specialista afirmă că aceste mutații o pot face să se ascundă de anticorpii pe care îi avem în organism, astfel încât, putem rămâne neprotejați în fața ei.
Din acest motiv, reprezentanții OMS au avertizat că această subvariantă poate reprezenta un pericol la fel de mare ca tulpina Delta.
„Din datele care sunt în acest moment cunoscute, se pare că are o rată de transmitere crescută faţă de varianta 1. Mai mult decât atât, are modificări sau mutaţii la nivelul proteinei spike, care o fac şi mai aderentă de mucoasa cu care intră în contact în corpul nostru, dar se pare că reuşeşte prin această mutaţie să se ascundă de anticorpii pe care noi îi avem deja în corp.
Pentru acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este varianta cea mai îngrijorătoare, pentru că nu doar că se transmite mai uşor, dar pare a fi capabilă de a produce forme severe similare cu cele din valul Delta”, a adăugat medicul.
Beatrice Mahler a explicat că persoanele care au trecut prin boală sau cei care sunt vaccinați au șanse ridicate să fie protejate împotriva unei forme severe a infecției. Momentan, nu există date suplimentare care să confirme acest lucru, însă sunt în curs mai multe studii care urmăresc aceste posibile legături.
„Din datele care sunt acum prezente, sunt două variante de răspuns: pentru cei care au trecut prin varianta Omicron 1 se pare că sunt protejaţi în acest moment sau că în procent mult mai mare vor fi protejaţi de această variantă Omicron 2 prin anticorpii pe care i-au format ca urmare a trecerii prin boală.
Pe de altă parte, vaccinurile şi anticorpii pe care îi avem produşi ca urmare a vaccinării par să ne protejeze de o formă severă de boală, dar în acest moment nu sunt date suplimentare publicate şi cercetările sunt încă în curs”, a mai spus medicul, potrivit Agerpres.
Medicul a susținut totodată că, majoritatea pacienților care au fost infectați cu Omicron au avut forme relative simple, iar ca și reacții s-a observat apariția unor probleme ușoare de natură neurologică. Pentru a rezolva această problemă, medicul recomandă consultul unui medic neurolog. Pentru pacienții care au rămas cu sechele de natură respiratorie, aceștia sunt rugați să apeleze la un medic pneumolog.