21 feb. 2022 | 12:07

Beatrice Mahler, semnal de alarmă privind noua tulpină care generează creșterea numărului de internări la ATI: „Poate reprezenta un pericol la fel de mare ca Delta”

Sănătate
Beatrice Mahler, semnal de alarmă privind noua tulpină care generează creșterea numărului de internări la ATI: „Poate reprezenta un pericol la fel de mare ca Delta
Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta" Sursă foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Managerul Institului „Marius Nasta” atrage atenția asupra creșterii cazurilor care au nevoie de internare în ATI. Beatrice Mahler susține că, în ultima săptămână, numărul pacienților cu forme mai grave este în creștere, motiv pentru care este nevoie de o secvențiere a virusului pentru a identifica ce tulpină generează aceste forme mai grave.

Care este prioritatea specialiștilor în această perioadă

Potrvit medicului Beatrice Mahler, situația pacienților din secțiile de Terapie Intensivă devine mai îngrijorătoare, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat creșteri ale numărului de infectări care dezvoltă forme mai grave.

Managerul Institului „Marius Nasta” susține că este nevoie urgentă de analiză a probelor biologice recoltate de la acești pacienți pentru a fi identificată varianta care generează aceste cazuri. Beatrice Mahler nu a exclus că această tulpină îngrijorătoare să nu fie, de fapt, subvarianta BA.2, cunoscută ca fiind mai agresivă decât BA.1, poate chiar similară ca menifestări cu tulpina Delta.

„Numărul pacienţilor internaţi în secţia COVID şi în ATI COVID este în uşoară creştere. În ultima săptămână constatăm o schimbare în ceea ce priveşte numărul cazurilor cu forme severe, care este în creştere. Cred că este importantă, în acest moment, efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2”, a afirmat medicul.

Cum acționează subvarianta Omicron, BA.2

Medicul Beatrice Mahler susține că subvarianta BA.2 acționează mai agresiv decât BA.1, producând modificări sau mutații la nivelul proteinei Spike. De asemenea, specialista afirmă că aceste mutații o pot face să se ascundă de anticorpii pe care îi avem în organism, astfel încât, putem rămâne neprotejați în fața ei.
Din acest motiv, reprezentanții OMS au avertizat că această subvariantă poate reprezenta un pericol la fel de mare ca tulpina Delta.

„Din datele care sunt în acest moment cunoscute, se pare că are o rată de transmitere crescută faţă de varianta 1. Mai mult decât atât, are modificări sau mutaţii la nivelul proteinei spike, care o fac şi mai aderentă de mucoasa cu care intră în contact în corpul nostru, dar se pare că reuşeşte prin această mutaţie să se ascundă de anticorpii pe care noi îi avem deja în corp.

Pentru acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este varianta cea mai îngrijorătoare, pentru că nu doar că se transmite mai uşor, dar pare a fi capabilă de a produce forme severe similare cu cele din valul Delta”, a adăugat medicul.

Cine sunt persoanele care au protecție împotriva subvariantei BA.2

Beatrice Mahler a explicat că persoanele care au trecut prin boală sau cei care sunt vaccinați au șanse ridicate să fie protejate împotriva unei forme severe a infecției. Momentan, nu există date suplimentare care să confirme acest lucru, însă sunt în curs mai multe studii care urmăresc aceste posibile legături.

„Din datele care sunt acum prezente, sunt două variante de răspuns: pentru cei care au trecut prin varianta Omicron 1 se pare că sunt protejaţi în acest moment sau că în procent mult mai mare vor fi protejaţi de această variantă Omicron 2 prin anticorpii pe care i-au format ca urmare a trecerii prin boală.

Pe de altă parte, vaccinurile şi anticorpii pe care îi avem produşi ca urmare a vaccinării par să ne protejeze de o formă severă de boală, dar în acest moment nu sunt date suplimentare publicate şi cercetările sunt încă în curs”, a mai spus medicul, potrivit Agerpres.

Medicul a susținut totodată că, majoritatea pacienților care au fost infectați cu Omicron au avut forme relative simple, iar ca și reacții s-a observat apariția unor probleme ușoare de natură neurologică. Pentru a rezolva această problemă, medicul recomandă consultul unui medic neurolog. Pentru pacienții care au rămas cu sechele de natură respiratorie, aceștia sunt rugați să apeleze la un medic pneumolog.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro